Evo šta vozači najčešće guglaju za pomoć, iznenadićete se

02.03.2024

17:50

0

Autor: K. B.

Održavanje automobila je ozbiljan posao, a ako ga ne obavite na vreme, to bi vas moglo skupo koštati, pa čak i biti opasno

Evo šta vozači najčešće guglaju za pomoć, iznenadićete se
Muškarac kuca poruku - Copyright Pexels

Naravno, većina vozača nije stručna u automobilima pa kada primete nešto čudno na svom vozilu, često se obraćaju Guglu za pomoć. CarMoney je istražio koji su najčešći upiti u vezi sa održavanjem automobila i koji problemi mogu izazvati nesreću ako se ne reaguju na vreme.

1. Nizak pritisak u gumama

"Koliki bi trebalo da bude pritisak u gumama?" u Velikoj Britaniji se pretražuje 36.000 puta godišnje. 

Nizak pritisak u gumama je opasan jer može izazvati pucanje gume. Pri malim brzinama ovo može biti opasno, ali ako vozite velikom brzinom na auto-putu kada dođe do toga, može biti fatalno.

Redovno proveravajte pritisak u gumama i vodite računa o optimalnom pritisku kako biste smanjili rizik od probušene gume. Informacije o pritisku obično možete pronaći na unutrašnjoj strani karoserije blizu vozačevih vrata ili na poklopcu za gorivo.

2. Profil gume

Godišnje se izvrši 20.400 pretraga za "kako proveriti gazeći sloj guma".

Nizak profil gume se smatra opasnim. Gume sa niskim slojem ili "ćelave" gume znače da je prijanjanje vašeg automobila znatno smanjeno. U vlažnim uslovima, vaš automobil bi mogao da prokliza čak i sa malom količinom vode na putu.

Profimedia
 

3. Neispravni brisači

Jasan pogled kroz šoferšajbnu je izuzetno važan tokom vožnje. Čak i mali problem sa efikasnošću vaših brisača, posebno u teškim uslovima vožnje, može značajno uticati na vaše vreme reakcije i izazvati udes.

Oko 5.400 britanskih vozača svake godine pretražuje pojam "kako promeniti brisače".

4. Nizak nivo ulja

Ulje u motoru je neophodno za rad automobila. Ako nemate dovoljno ulja, moguć je kvar na motoru.

Ovo se može dogoditi bez obzira gde se nalazite ili koliko brzo vozite, što može biti opasno.

Ako se poput 1.200 vozača koji godišnje pitaju Gugl "koliko često treba mijenjati ulje?" odgovor uveliko zavisi od propisanog intervala zamene ulja vašeg automobila. A nivo ulja, naravno, možete lako proveriti i sami.

Freepik
 

5. Ogrebotine na vetrobranskom staklu

Ključno je rešiti probleme pre nego što postanu opasni. Ogrebotine na šoferšajbni vašeg automobila mogu izgledati bezopasno, posebno ako nisu u vašem vidokrugu, ali mogu lako da pređu u naprsnuća i postanu mnogo veće.

"Kako ukloniti ogrebotine na vetrobranu" ima 1.200 pretraga godišnje u Velikoj Britaniji i to sa dobrim razlogom jer male ogrebotine na vetrobranskom staklu možete popraviti relativno jeftino dok ne postanu veće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike