Biti spreman, to je sve: Sedam proverenih trikova da uštedite gorivo

26.04.2023

11:48

0

Autor: Z. A.

Dobar plan je majka uštede

Biti spreman, to je sve: Sedam proverenih trikova da uštedite gorivo
Automobili u saobraćaju - Copyright Freepik

Ukoliko planirate da za 1. maj otputujete iz grada, poseta benzinskoj pumpi mogla bi da predstavlja strepnju i stres za kućni budžet.

Zato bi vam ovi saveti mogli pomoći da ušedite koji dinar, ali i da date svoj doprinos ekologiji.

U načinu na koji vozite krije se štednja - pa isprobajte ovih sedam korisnih saveta.

Isključite motor na semaforu

Ugasite motor kada dugo stojite na semaforu ili kada ste u gužvi i samo stojite na mestu. Na ovu važnu stvar vozači često zaborave, a značajno će vam pomoći u uštedi. Takođe, zaboravite na vožnju u leru jer na taj način uopšte ne štedite. Većina ljudi automobile ubacuje u ler samo kada menja brzinu, dok neki na nizbrdici takođe izbacuje iz brzine i ubacuje u ler.

Pexels
 

Redovno vodite limene ljubimce na sistematski

Redovno održavajte automobil jer ispravno vozilo troši najmanje goriva. To je veoma važno i zbog sigurnosti svih učenika u saobraćaju, a ne samo uštede. Svoje vozilo servisirajte po uputstvima proizvođača, a neka uvrežena pravila su da se mali servisi vozila obično rade nakon pređenih 15.000-25.000 kilometara. Savet je auto-dijagnostika koja će prevenirati veće kvarove i mnogo skuplji veći servis.

Takozvani veliki servis obično se radi svake dve godine ili nakon pređenih 100.000 kilometara, ali to sve zavisi od modela automobila i preporuci proizvođača. Neprohodni filter vazduha, istrošene svećice ili staro ulje povećaće potrošnju goriva, tako da je ovo pravilo jako važno. Ako vam je kuplung, odnosno spojka na izdisaju, to znači da ćete voziti sporije, duže, a da će potrošnja rasti.

Redovno održavanje auta važno je za mnoge komponente vožnje.
24sedam/Ivan Mitić
 

Proverite gume

Zašto je to važno?

Proverite gume jer gume koje nisu dovoljno napumpane stvaraju veći otpor i time povećavaju potrošnju. Pritisak proveravajte barem jednom mesečno i dodajte vazduh kada je to potrebno, a sve prema savetima proizvođača vašeg automobila. Kontrolu pritiska u gumama možete izvesti na gotovo svakoj benzinskoj pumpi ili možete zamoliti vulkanizera da uradi kontrolu. Takođe možete kupiti manometar, uređaj za merenje pritiska u gumama. Dodajmo i da neispravan pritisak može uticati i na upravljivost, skretanje i kočenje vozila, zbog čega je važno proveravanje guma.

Lakše vozilo manje troši

Ispraznite prtljažnik jer pun prtljažnik povećava potrošnju, odnosno svaki teret je i teret za vaš novčanik. Nema potrebe da u vašem prtljažniku stoje kofer, kutije ili šta god se već može naći u prtljažniku koji stalno mislite da ispraznite, a nikako da stignete. Isto vredi i za nosače.

Freepik
 

Važno je voziti smireno

Održavajte brzinu i nemojte voziti agresivno jer agresivna vožnja košta vas, osim živaca, i novčanika. Nemojte naglo ubrzavati pa pred semaforom naglo kočiti, već se trudite da vozite smireno, ujednačeno, uvek istom brzinom. Stručnjaci kažu da je optimalna vožnja ona između 80 i 100 kilometara na sat. Predviđajte saobraćaj ispred sebe jer nagla kočenja i usporavanja ne doprnose štednji.

Optimalna brzina štedi 15 odsto

Usporite! Odnosno pre nego što usporite, identifikujte optimalnu brzinu svog automobila - i to je najvažnija stavka za uštedu. Ako imate sportski automobil, verojatno vam ušteda neće biti na pameti, ali, npr., ako vozite 140 na auto-putu i smanjite na 120, možete uštedeti i do 15 odsto. Planirajte najbolju rutu. Za živce, kućni budžet i uštedu vremena važno je da isplanirate kojim putem želite da idete do željene destinacije, odnosno koja je najsigurnija, najjednostavnija i najbrža ruta.

Freepik
 

Obratite pažnju i na klimu

Štedljivo i pažljivo s klimom. Baš kao i u kući ili kancelariji, i u automobilima umemo da preterujemo sa snižavanjem ili povećavanjem temperature. To ne samo da je nepotrebno, već može ugroziti vaše zdravlje. Kad klima u autu radi na najjače, troši i najviše goriva. Zato se preporučuje da temperatura u automobilu bude maksimalno šest stepeni niža od spoljne temperature.

Nemojte koristiti klimu do maksimuma i zdravlje i novčanik će vam biti zahvalni. Takođe, držite se hlada, a kad možete, parkirajte u garaži. Kad je zima, garaža će vam automobil držati toplim, a leti automobil hladnim. Na taj način leti nećete morati paliti klimu na maksimum, a zimi ćete moći biti štedljiviji s grejanjem. Leti pomerite auto sa sunca kako se ne bi bespotrebno zagrevao i kako gorivo ne bi isparavalo. Da, i to je po zakonu fizike moguće.

Profimedia
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike