Za saobraćajni udes uvek svi okrive vozača, a jedan suvozačev postupak može ozbiljno da poveća rizik od nesreće

02.04.2023

16:52

0

Autor: Z.A.S.

Istraživanje je dalo neočekivane rezultate

Za saobraćajni udes uvek svi okrive vozača, a jedan suvozačev postupak može ozbiljno da poveća rizik od nesreće
Vozač i suvozač - Copyright Freepik

Kada je reč o automobilskim nesrećama, retko ko za samu nesreću neće okriviti vozača, međutim, prema jednom nemačkom istraživanju, rizik od spavanja za volanom i uzrokovanja nesreće je veći ukoliko neko spava na suvozačevom sedištu.

Kako istraživači smatraju, ravnomerno disanje spavača, kao i njihova nepomičnost u određenim situacijama na okolinu deluju izuzetno umirujuće i opuštajuće.

Međutim, taj efekat prilikom vožnje može da bude toliko jak da bukvalno dođe do toga da se vozač "zarazi". Taj učinak dodatno pojačavaju duge i monotone etape na autoputu, kao i vožnja noću.

Istraživanje Nemačkog odbora za bezbednost putničkog saobraćaja (DVR) pokazalo je da je jedan od četiri vozača zaspao za volanom, a da ćete, ukoliko oči zatvorite na samo tri sekunde pri brzini od 100 km/h, vozili "slepi" čak 80 metara. Sigurni smo da vam je apsolutno jasno koliko je to opasno.

U pitanju je mikrosan koji se teško dokazuje kao uzrok nesreće, a prema procenama, svaka četvrta nesreća sa smrtnim ishodom je upravo njime i uzrokovana. Upravo zbog toga moderni automobili odavno poseduju brojne sigurnosne sisteme, kao što je detekcija umora.

Freepik
 

Kako sistem funkcioniše?

Vrlo je jednostavno - na osnovu ponašanja upravljača sistem prepoznaje da li koncentracija vozača pada i koristi akustične i vizuelne signale kako bi ga upozorio da napravi pauzu.

Takođe, tu su i sistemi upozorenja pri napuštanju saobraćajne trake koji vas upozorava ako prelazite saobraćajnu traku vibriranjem na upravljaču, sedištu ili zvučnim signalima. Neki sistemi takođe automatski vode vozilo natrag u traku.

Freepik
 

Ali čak i pre nego što sistemu pomoći moraju da intervenišu, telo već šalje signale umora. Učestalo zevanje, teški kapci, unutrašnji nemir i pad koncentracije jasni su signali da ćete uskoro zaspati. Ako su i suputnici umorni, vozač treba to da zna, a stručnjaci tada preporučuju dužu pauzu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike