Top 20 automobila kojima se najčešće vraća kilometraža: Obratite pažnju ako kupujete polovno vozilo

17.02.2023

11:02

0

Autor: K. O.

Ni električni nisu pošteđeni

Top 20 automobila kojima se najčešće vraća kilometraža: Obratite pažnju ako kupujete polovno vozilo
Audi 4 - Copyright Pixabay

Znamo da je kupovina polovnog automobila kao kupovina mačke u džaku. A prodavci su se toliko izveštili u metodama podizanja cene polovnih vozila da je ponekad teško ući u trag kako su nas to prevarili.

Skidanje kilometraže je najčešća i najozbiljnija prevara kada je u pitanju prodaja polovnih automobila. Manje kilometara uvek znači veću cenu, što je dobitak za prodavca, a za kupca može biti izvor čestih kvarova i muke.

Prema zvaničnim informacijama institucija EU, gubici povezani s prevarom kilometraže procenjuju se na 8.77 milijardi evra godišnje.

Nova studija utvrdila je da postoje neki modeli automobila koji su posebno na meti ovakvih prevara. Istraživanje, bazirano na 1.11 miliona izveštaja o istoriji u poslednjih 12 meseci na 24 tržišta koja pokrivaju SAD i većinu Evrope, kategorizovalo je pojedine modele prema učestalosti pojave prevara, zahvaljujući firmi CarVertical koja se bavi proverom istorije vozila. Važno je napomenuti da je manje od 1 odsto izveštaja stiglo iz SAD-a.

Audi
 

Svaki treći "audi A8" ima vraćenu kilometražu

Ovo istraživanje je pokazalo da je automobil s najčešće vraćenom kilometražom luksuzna limuzina "audi A8". Od svih primeraka "audija A8" proverenih na platformi, njih 30.6 odsto imalo je lažnu kilometražu, što znači da je skoro svaki treći polovni A8 imao skinutu kilometražu. Među njima, najčešće se vraćala kilometraža na primercima proizvedenim 2011, 2012. i 2014. godine.

Unsplash
 

Čak 6 od 10 automobila s najčešće vraćenom kilometražom bili su skupi nemački premijum modeli kao što su "audi A7", "BMW X5", "BMW" serije 7 i "folksvagen tuareg". Njihova visoka cena omogućava veliku zaradu, dok velika popularnost osigurava brzu prodaju, pa ne čudi što su ovi modeli omiljeni kod prevaranata.

Printscreen/carVertical
 

Ni drugi proizvođači nisu bili pošteđeni, pa se tako na popisu automobila s najčešće vraćenom kilometražom nalaze i "ford mustang" na visokom 2. mestu (25.7 odsto primeraka), "volvo XC70" na 14. mestu (21.1 odsto primeraka) i "opel insignia" na 19. mestu (19.5 odsto primeraka).

I električnim automobilima se skida kilometraža

Kako im raste popularnost, tako su i oni sve čećše na meti prevara. A to može biti i te kako opasno. Dovoljno je podsetiti na paprenu cenu zamene baterije, što je neretko skuplje od najskupljih servisa na automobilima s konvencionalnim pogonom.

Unsplash
 

Udeo električnih automobila sa skidanom kilometražom na CarVerticalu iznosi 14.6 odsto, što je vrlo blizu udela automobila na fosilna goriva, kojih je 15.6 odsto.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike