Kako je jedan BMW prešao 999.997 kilometara a da uopšte nije vožen?

08.02.2023

14:29

0

Autor: K. O.

Imao je dva vlasnika do sada i nije vožen, a sem brojke na kilometar-satu iznenađuje i cena

Kako je jedan BMW prešao 999.997 kilometara a da uopšte nije vožen?
Copyright Printscreen/Sothby

Znamo da se neki automobili voze manje, dok neki za kratko vreme prelaze desetine hiljada kilometara. Ipak, postoji primerak modernog klasika koji je vožen bukvalno 0 kilometara.

Možda zvuči ludo, ali to je ono što tačno stoji u opisu aukcijske kuća RM Sotheby‘s za jedan zapanjujući BMW Z1 iz 1990. godine lakiran u toprot crvenu boju.

Brojač pokazuje 999.997 kilometara, zbog čega bi svako pomislio da je u najmanju ruku vožen kao taksi vozilo, što opet ne odgovara stanju u kom se automobil nalazi.

Istina je zapravo jedna zanimljivost iz sveta automobilske industrije. Postavljanje brojača kilometara ispod 0 je bila prilično uobičajena praksa koju je BMW sprovodio kako bi nadoknadio kilometražu nakupljenu tokom isporuke vozila. Jednostavno rečeno, automobil se, pre nego što je došao u ruke vlasnika, vozio uokolo, utovarivao na razne transportere, a auto-kuća je želela da on ima 0 kilometara kada bude isporučen.

Printscreen/Sothby
 

A u ovom slučaju se to nije dogodilo. Prvi vlasnik ovog automobila bio je danski vozač trke "24 sata Le Mana" Jens Vinter, a isporuku je preuzeo u februaru 1990. Potom je automobil smestio u svoju ličnu kolekciju uz M1.

U njegovom posedu automobil je bio do 2014. godine, ali je njegov novi vlasnik takođe odlučio da ga ne vozi, tako da je kilometraža i dalje "negativna".

A osim kilometraže, kod njega je neverovatna i cena. On je prodat za samo 86.250 evra, što zvuči jeftino za ovakav model.

BMW je napravio samo 8.000 jedinica između marta 1989. i juna 1991. i teško da postoji još neki koji je u stanju kao ovaj.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike