Tananana: Britanska limuzina proglašena najdosadnijim automobilom svih vremena (FOTO/VIDEO)

08.06.2022

08:18

0

Autor: Z. A.

Uskoro se sedmi put održava Festival neobičnog: izložba klasičnih automobila gde su dobrodošli samo dosadni i svakodnevni automobili

Tananana: Britanska limuzina proglašena najdosadnijim automobilom svih vremena (FOTO/VIDEO)
oatin m - Copyright Printscreen/YouTube/ ROVR

Svet je pun dosadnih automobila, ali neki su dosadniji od drugih. „Hagerty“, jedan od najvećih stručnjaka za klasične automobile, na osnovu velikog broja parametara otkrio je koji je najdosadniji automobil svih vremena.

„Hagerty“ je najveća svetska kompanija kada je posredi vrednovanje klasičnih automobila. Organizator je i Festivala neobičnog: izložbe klasičnih automobila na kojoj su dobrodošli samo dosadni i svakodnevni automobili, a Festival će se ove godine po sedmi put održati u Velikoj Britaniji.

U prvih deset najdosadnijih modela svih vremena uvek je veliki broj britanske marke „ostin“ (Austin). Da bi saznao koji je najdosadniji automobil svih vremena, „Hagerty“ je analizirao učesnike i pobednike festivala iz prethodnih godina.

Limuzinu koja se prodavala osamdesetih i devedesetih godina 20. veka proizvodila je kompanija „British Leyland“ od 1984. do 1988, a zatim „Rover Group“ do 1995.

Printscreen/YouTube/ ROVR
 

Iako se bež i braon najčešće povezuju s dosadnim i neuglednim automobilima, „Hagerty“ je otkrio da je plava najčešća boja vozila koja su u prošlosti proglašavana najružnijim.

Prema ovoj analizi, najdosadniji automobil svih vremena je britanski sedan „ostin montego“ (Austin Montego) iz 1989. Pored nezanimljivog dizajna, automobil se često kvario...

Austin/Rover
 

Limuzinu, koja se prodavala osamdesetih i devedesetih, proizvodio je „British Leyland“ od 1984. do 1988. godine, a potom „Rover Group“ do 1995. Prodato je ukupno 436.000 primeraka, ali nisu dugo trajali jer prema britanskim podacima u 2020. ostala su samo 34 registrovana primerka. To praktično znači da je za četvrt veka rashodovano čak 99,98 odsto svih napavljenih vozila.

Printscreen: YouTube/ROVR
 

Sudeći po video-klipovima iz tog perioda, proizvođač se uopšte ne bi složio sa navedenim tvrdnjama s obzirom na to da je ovu limuzinu reklamiro kao uzbudljivu i savršenu za vožnju:

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike