Miki Manojlović o aktuelnim ulogama i umetnicima koji su nas napustili: Tuga nove realnosti

18.04.2021

14:59 >> 15:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Danas, u eri pandemije, i filmskom i pozorišnom glumcu je teško da opstane. Iskreno, ne znam kako ćemo izgurati, a nadam se da hoćemo, ističe glumac

Miki Manojlović o aktuelnim ulogama i umetnicima koji su nas napustili: Tuga nove realnosti
Copyright ATAImages /Ivica Veselinov

Projekte sa važnom temom iz istorije Srbije neophodno da rade isključivo najbolji autori, kaže proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović, koji je nedavno završio snimanje novog filma „Trag divljači“.

U tom filmu, reditelja Nenada Pavlovića, sina velikog umetnika Živojina Pavlovića, po čijim proznim delima se realizuje pomenuti projekat, Manojlović tumači veoma kompleksan i specifičan karakter, koji ima više problema i mnogo talenata, a sama radnja počinje od maja 1945. godine.

U filmu igraju i Radivoje Raša Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Srđan Žika Todorović, Milena Pavlović (ćerka Živojina Pavlovića), Dragan Bjelogrlić, Jovo Maksić i mnogi drugi. Snimanje filma je trajalo od 1. marta do 15. aprila, a odvijalo se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Zaječaru i Beogradu.

“Trag divljači” Promo

– Lako je i teško govoriti o nečemu što još uvek ne postoji. Kakav je moj lik ili kakav će on biti, ja to mogu samo da naslutim, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem, jer film je jedan živ proces koji je nepredvidljiv. Ne znam dokle će nas odvesti ovaj izvrsni scenario sa ovako darovitim svetom sa kojim mi je pravo zadovoljstvo da sarađujem – rekao je Manojlović pre početka snimanja.

Proslavljeni dramski umetnik je tada podvukao da scenario prema delima reditelja Pavlovića obećava veoma dubok i složen film, jer govori o više tema u isto vreme, u osvit 1945. godine.

– Film nudi socijalni, politički, društveni i intimni novo, zapravo jednu intimnu porodičnu dramu, čiji je svedok novinar, koga tumači moj kolega Raša Bukvić. Tog junaka ne zanimaju male vesti, već on ima veoma ambiciozne planove – približio je radnju i likove jedan od najboljih glumaca na ovim prostorima.

Manojlović je nagovestio svog junaka kao prvoborca, nekada aktivnog u ratu, koji nastavlja dalje na veoma visokom položaju Državne bezbednosti.

Miki Manojlović ATA Images/Antonio Ahel

Radnja ostvarenja „Trag divljači“ vraća u prošlost, a zanimljvo je da i film „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog, takođe publiku upoznaje sa važnom istorijom koja nije dovoljno obrađena u domaćoj kinematografiji – razvoj grada Leskovca kada su ga zvali „Srpski Mančester“. Zajedničko za oba filma je da u njima jednu od vodećih uloga igra upravo Miki Manojlović, kome u Petrovom ostvarenju društvo prave Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Nemanja Oliverić i Teodora Ristovski.

– Možda je danas neophodno da se filmske teme sve više okreću prošlosti, ako tamo leže značajne i zanimljive priče za širi auditorijum, van tokova urbanih, savremenih sadržaja. Može da bude značajan, a opet i veoma beznačajan film sa istorijskom tematikom, sve zavisi od scenarija. Desi se da imate veoma važne teme da obradite, na papiru, a onda sama „egzekucija“ bude „tanka dvojka“ – ističe umetnik koji smatra da je bilo ozbiljnih promašaja u realizaciji sličnih projekata.

– Verujem da u prošlosti leži budućnost, odakle je potrebno učiti. Zato je neophodno snimati filmove o bližoj ili daljoj prošlosti. Ipak, takve projekte bi trebalo da rade samo oni najbolji, koji imaju zaista prave razloge za realizaciju tih tema. Važno je da ti autori imaju iskonsku potrebu za tim, a ne samo da imaju potrebu za novcem – jasan je glumac.

ATA Images/Antonio Ahel

Manojlović je jedan od retkih sa ovih prostora koji ima veoma zapaženu i zavidnu karijeru u evropskoj kinematografiji, i publika širom sveta ga je gledala u francuskim, italijanskim, bugarskim i nemačkim ostvarenjima, prisutnim na mnogim festivalima A kategorije. U srpskoj kinematografiji i TV serijama pažljivo bira gde će se pojaviti, i u eri masovne produkcije igranog sadržaja za mali ekran trudi se da učestvuje samo u vrednim projektima. Spomenuti aktuelni naslovi „Trag divljači“ i „Bilo jednom u Srbiji“ prvenstveno se snimaju kao filmovi za bioskope, a onda će se pretvoriti i u TV serije.

Akter filmova Emira Kusturice i Gorana Paskaljevića smatra da će taj čitav talas i trend snimanja TV serija samo odjednom prestati i nema šanse da još dugo potraje. Manojlovića je publika tokom prvog naleta pandemije pratila u gledanoj krimi seriji „Južni vetar“, nastavaku istoimenog hit filma, a nedavno je završio i snimanje drugog filma iz ove sage „Južni vetar 2: Ubrzanje“, Miloša Avramovića, koji je producent i ostvarenja „Trag divljači“.

Takođe, u bioskopima je nedavno prikazan i češki film „Previše lično“, gde igra upravo Manojlović, a nije jedini iz Srbije i regiona koji se tu pojavio, jer su u ovoj melodrami prisutni i Branislav Bane Trifunović i hrvatski glumac Janko Popović Volarić.

Film “Previše lično” Promo/Taramount

– Danas, u eri pandemije, i filmskom i pozorišnom glumcu je teško da opstane.  Iskreno, ne znam kako ćemo izgurati, a nadam se da hoćemo – kaže Manojlović koji najavljuje nove evropske filmove i još jednu sezonu „Južnog vetra“ u kojoj će nastaviti ulogu Cara.

Krajem januara umetnik je dobio počasnu nagradu „Istočna zvezda“ (Eastern Star), za doprinos evropskom filmu od direkcije 32. Filmskog festivala u Trstu, koji je održan onlajn, a na otvaranju je prikazan legendarni film „Podzemlje“ Emira Kusturice, gde je Manojlović ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri.

Osim toga, glumac je ostavio trag i na polju pozorišne režije sa predstavama „Romeo i Julija“ u kojoj je igrao Nebojša Glogovac, „Dok nas smrt ne razdvoji“ po tekstu Mire Furlan i „Kos“ Dejvida Harovera, realizovane u produkciji „Radionice integracije“, koju vodi.

ATA Images/Antonio Ahel

Na kraju razgovora, čuveni glumac se osvrnuo na velike umetnike koji su nas napustili tokom poslednjih meseci, mnogi zbog posledica izazvanih korona virusom, kao što su Đorđe Balašević, Mustafa Nadarević, Boris Komnenić, Pero Kvrgić, Ivan Bekjarev, Tihomir Arsić, Mira Furlan, Zoran Simjanović i drugi.

Pročitajte još

– Jako mi je tužno sve to. Zaista tužno. Kažu da je ovo nova realnost. Voleo bih da ta „nova realnost“ upravo sada prestane, ovog trenutka. I da postane stara realnost – zaključio je Manojlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike