Miki Manojlović: Kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta

24.10.2020

13:26 >> 17:24

0

Slavni glumac postao je član Umetničkog saveta Filmskog centra Srbije, zajedno sa Mirjanom Karanović, Đorđem Kadijevićem, Predragom Popovićem i Gordanom

Miki Manojlović: Kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta
Copyright ATAImages /Ivica Veselinov

Na inicijativu direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića, Upravni odbor ove institucije osnovao je Umetnički savet, a za članove su imenovani glumci Mirjana Karanović i Predrag Miki Manojlović, filmski reditelj i publicista Đorđe Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović i Gordan Matić. Prva konstitutivna sednica održana je juče u prostorijama FCS.

Matić je povodom osnivanja kazao da je uloga Umetničkog saveta jako važna, pre svega strateški.

– Imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica. Jako mi je drago što su ovi ljudi pristali da budu deo našeg tima i razvoja Filmskog centra, i da budu deo kreiranja kulturne politike na ovim prostorima, što se tiče kinematografije. Mislim da će njihova reč i mišljenje da ostave dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije – istakao je.

Između ostalog, Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapređenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

Promo / Monika Husar

Mirjana Karanović je naglasila da joj je velika čast i zadovoljstvo da bude članica Umetničkog saveta.

– Imam iza sebe mnogo iskustva, a mislim da i ostali članovi saveta mogu da svojim mišljenjem, sugestijama i predlozima unaprede rad Filmskog centra Srbije. Da pomognu autorima, i uopšte celoj našoj kinematografiji, da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala. Kao zaljubljenici u film, i kao osobe, želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija, i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu. Mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu – rekla je glumica.

Predrag Miki Manojlović je povodom početka rada rekao:

– Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci. Pokušaćemo da objasnimo, našim autoritetima, šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže. Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta.

Promo / Monika Husar

Umetnički savet Filmskog centra Srbije čine direktor i četiri člana, koje Upravni odbor imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka iz oblasti kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija u oblasti kinematografije i audiovizuelne delatnosti, koji su dati na poziv direktora. Mandat članova saveta traje godinu dana, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike