Raša Bukvić: Sa lakoćom i uživanjem snimam filmove koji se tiču nas

19.03.2021

12:34

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnik trenutno radi na tri paralelna projekta - film i kasnije TV serija Trag divljači, druga sezona Bese, kao i nastavak humorističke serije Slučaj porodi

Raša Bukvić: Sa lakoćom i uživanjem snimam filmove koji se tiču nas
Copyright Raša Bukvić ATA Images/Antonio Ahel

Proslavljeni glumac Radivoje Raša Bukvić trenutno snima domaći film „Trag divljači“ u Nišu koji opisuje period sedamdesetih godina u Jugoslaviji, a za Tanjug ističe da bioskopi moraju da prežive „novu realnost“, jer nude „liturgijsko gledanje filmova“.

Ostvarenje „Trag divljači“ se realizuje u režiji Nenada Pavlovića, u produkciji kuće „Režim“ Miloša Avramovića, reditelja hit filma i serije “Južni vetar”, u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija. Film vraća publiku pola veka unazad, a u središtu priče je istraživački novinar koji otkriva različite okvire delovanja Državne bezbednosti. Pored Bukvića u filmu igraju igraju Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Uliks Fehmiu, Srđan Žika Todorović, Milena Pavlović i mnogi drugi.

Bukvić napominje da domaći film treba da se bavi narodom na čijem jeziku se snima.

– Film je dobar medij da se i svi mi, posebno autori, podsetimo vremena u kome smo živeli i da nam to bude nadahnuće za budućnost. Sa lakoćom i uživanjem snimam filmove koji se tiču nas – objasnio je glumac.

Raša Bukvić ATA Images/Antonio Ahel

Film „Trag divljači“ se ekranizuje prema pričama čuvenog pisca i režisera Živojina Pavlovića, u režiji njegovog sina Nenada. Zanimljivo je da se danas u Srbiji TV projekti rade prema književnim delima, kao što su serije inspirisane knjigama Dobrice Ćosića.

Bukvić kaže da roman dozvoljava da bude izražen pre svega u formi filmskog scenarija, kasnije filma.

– Međutim, nije u svim romanima to moguće, prosto nisu svi zahvalni za adaptaciju, ima tu dosta primera. Literatura izaziva gledaoca na promišljanje u sebi, da stvara vizualno slike u svom biću, a film priča slikom. Projekat na kome radimo, „Trag divljači“ je odličan primer kako neki književni predlošci mogu biti dobro iskorišćeni. Filmskom slikom oživljavamo taj roman – smatra glumac, koji se posle dužeg perioda odsustva sa malih i velikih ekrana vratio u Srbiji sa popularnom regionalnom krimi serijom „Besa“.

Kako kaže, mnogo je lakše glumcu kada igra prema scenariju lišenom bilo koje književne osnove, nego kada tumači već poznate, postojeće karaktere iz čuvenih romana.

– Izmišljene likove igram slobodno, a istorijske ličnosti sa ograničenjima, jer moram da savladam njihov način govora, držanje, da istražujem karakter tog čoveka. Glumac mora da se bavi reinkarnacijom tog istorijskog karaktera u sadašnjem trenutku, za razliku od okvira originalnog scenarija koji nam ostavlja prostora da taj lik izmaštamo – kazao je Bukvić.

ATA Images/Antonio Ahel

Umetnik trenutno radi na tri paralelna projekta – film i kasnije TV serija „Trag divljači“, druga sezona „Bese“, kao i nastavak humorističke serije „Slučaj porodice Bošković“, koja će imati čak 80 epizoda.

Iskusni profesionalac snima istovremeno dve serije potpuno različitog žanra.

– Upravo mi je zanimljivo što se obe serije i “Besa” i “Boškovići” nalaze na dijametralno suprotnim krajevima kada je reč o žanrovskoj odrednici, ali te priče imaju nešto zajedničko – porodicu. Desilo se da igram oca u oba projekta, u teškoj triler-drami i komediji. To nije jednostavno, ali je izazovno – kaže Bukvić.

Na ovaj način, i on je deo hiperprodukcije TV serija u Srbiji, ide iz projekta u projekat.

– Vremena su se promenila, samim tim i gledaoci, tako da oni sada veoma lako mogu da formiraju svoj ukus na stranim serijama koje su predstavljane preko platformi Amazon, Netflix ili HBO. Domaći serijski program mora da prati tu tržišnu ponudu i vrstu promene i mislim da je jako dobro ovo što se danas događa. Sve filmadžije, poput reditelja, scenarista, producenta, glumaca… imaju prostora da se izraze češće, ali ih to obavezuje s druge strane i da pišu mnogo dobre scenarije – smatra glumac.

Promo / Košutnjak film

Za njega nema dileme da je bioskop najbolje odredište za gledanje filmova i da mora da preživi „novu realnost“ uslovljenu pandemijom i tehnološkom revolucijom.

– Bioskop nudi „liturgijsko“ gledanje filmova. Posle bioskopske projekcije imamo prostora da sukobimo mišljenja, formiramo nove ukuse, za razliku od igranog serijskog programa gde smo vezani za trenutnu lokaciju, odnosno svoj dom.

Pročitajte još

Slavni glumac je konkurisao za razvoj svog filmskog projekta na Festivalu u Sofiji. Potpisuje scenario i režiju budućeg filma „Antitalenti“, prema istinitom događaju čija je radnja smeštena u Sombor, njegov rodni grad. Osim toga, pre pandemije je snimio i film „Ključ“ Marka Sopića, gde igra glavnu ulogu.

– Trebalo je da snimam prošle godine i jednu francusku komediju, ali trenutno je situacija takva da je bilo gde na svetu nezahvalno prognozirati kada će do toga doći, bilo da smo u Americi, Srbiji ili Nemačkoj – zaključuje Bukvić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike