Sloboda Mićalović za 24sedam: Slušam ko mi šta priča, a ne šta mi ko priča

11.04.2021

19:03 >> 16:02

0

Tragedija današnjeg vremena je što svako ko ima bilo kakvu društvenu mrežu može i sme da nešto kaže, da se sakrije iza lažnog imena i da iznosi šta že

Sloboda Mićalović za 24sedam: Slušam ko mi šta priča, a ne šta mi ko priča
Copyright Foto: 24sedam / Goran Sivački

Branislav Nušić napisao je dramu “Pučina” 1903. godine koja se bavi temama krivice, kazne, malograđanskih ogovaranja, intrige i postavlja pitanje dokle je čovek spreman da ide zarad uspeha i položaja u društvu. Ovaj komad biće premijerno izveden 10. aprila na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a jednu od glavnih uloga tumači Sloboda Mićalović.

Šta je to što je svevremeno u Nušićevim dramama kada im ni nakon 118 godina nije potrebna aktuelizacija, šta je to u ljudskoj prirodi i našem mentalitetu kada nas istorija ne uči ničemu i da li je glas sa pozorišnih dasaka i dalje dovoljno jak da bi ga u publici zaista čuli, razgovarali smo sa poznatom glumicom.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

– Nepotrebnost aktuelizacije je odlika velikih pisaca i reditelja, jer delo koje stvaraju postaje vanvremensko. Kada je reč o Nušiću, toliko je dobro poznavao psihologiju našeg naroda, žena i muškaraca, njihov mentalitet, da je kao najbolji psiholog znao dokle doseže ljudska priroda. To je razlog zbog kog mi i danas, u 2021. godini, razumemo sve te probleme. Neke stvari se suštinski nikada nisu promenile, a to su ta pohlepa i to dokle čovek zapravo može duboko, visoko ili nisko da ode, kao i šta je sve spreman da izgubi zarad nekog komfora, položaja, zarad nečije pažnje, da bi se osetio posebnim… sve što je privid, a ne suština. Sve to čini Nušića najboljim komediografom, ali i piscem drama – kaže Mićalovićeva.

Promo / Nebojša Babić

Gkumica ističe i da su Nušićeve drame specifične zbog toga što su njegove rečenice toliko jake i tragikomične.

– Zaista nisam imala ovakvo iskustvo ranije, iako sam dosad igrala dosta zahtevnih i teških uloga, ali sada mi posle probe treba sat, dva da dođem sebi, a te reči mi odzvanjaju u glavi.

Na pitanje da li su te reči koje se čuju sa teatarskih dasaka i dalje dovoljno jake da dopru do glava publike i da li je pozorište i dalje dovoljno angažovano, glumica ističe:

Promo / Nebojša Babić

– Publika će uvek čuti pozorište i te jake rečenice sa scene. Nikada u to neću prestati da verujem. Toliko godina teatar opstaje i opstao je u svakakvim teškim vremenima i baš zato što ima šta da poruči i što ima ko da to čuje – naravno, onaj ko želi da čuje, a onaj ko ne želi, neće čuti ne samo sa scene, nego uopšte. Naš zadatak je da sa dasaka ukažemo na problem, naravno ne možemo mi da vaspitavamo i menjamo nešto, ili da budemo zaduženi za tuđe živote, ali naš posao je da ukažemo i da kritikujemo problem.

Promo / Nebojša Babić

Poredeći današnji trenutak sa onim u kojem je nastao komad, dotičemo se i teme morala kojeg je sve manje kada je u pitanju dolazak do neke pozicije ili bilo kakvog uspeha.

– To je stvar ljudske prirode oduvek, samo što je sada dostupnije i vidljivije zbog tehnike. Ranije je moralo da prođe neko vreme da bi se čulo i videlo, a sada apsolutno svako može da iskaže svoje mišljenje. To je tragedija današnjeg vremena – što svako ko ima bilo kakvu društvenu mrežu može i sme da nešto kaže, da se sakrije iza lažnog imena i da iznosi šta želi, istinu ili neistinu, bez da mi znamo ko je on zaista – kaže glumica.

Pročitajte još

Na pitanje kako se lično bori sa tim što se kao javna ličnost često nađe na udaru svakakvih kritika i ljudi, ističe:

– Svi nažalost imaju pravo da kažu šta hoće, ali moje pravo je da biram koga ću da čujem. To mi je bilo najvažnije – da sama sa sobom rešim da slušam ko mi šta priča, a ne šta mi ko priča – zaključuje Mićalovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike