Poznat datum komemoracije Miri Furlan u JDP

16.04.2021

13:19 >> 13:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Legendarna jugoslovenska glumica preminula je 20. januara u 65. godini života

Poznat datum komemoracije Miri Furlan u JDP
Copyright Mira Furlan/Profimedia

Komemoracija nedavno preminuloj glumici Miri Furlan biće održana 11. maja u 12 sati na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava “Dok nas smrt ne razdvoji” prema pozorišnom komadu Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića, biće izvedena jubilarni 100. put u nedelju, 18. aprila od 19 časova.

Predstava je na repertoaru i u ponedeljak, 19. aprila u isto vreme, a u njoj su maestralne uloge ostvarili Jasna Ðuričić, Anita Mančić, Jovana Gavrilović i reditelj – Miki Manojlović.

Promo / JDP

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Bila je hrvatska glumica, jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, koja je poslednjih decenija živela u Sjedinjenim Američkim Državama. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije. U Americi je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučnofantastičnoj seriji „Babilon 5“ i po ulozi Danijel Ruso u seriji „Izgubljeni“.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala je u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i „Otac na službenom putu“ (1985), Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend „La Cinema“.

Mira Furlan u filmu Lepota poroka Promo Jugoslovenska kinoteka

Zapamćene su njene uloge u filmovima „Kiklop“ (1982), Antuna Vrdoljaka, „U raljama života“ (1984) i „Za sreću je potrebno troje“ (1986), Rajka Grlića, i u filmu „Lepota poroka“ (1986), Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila. Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

Profimedia

Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić, koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu „Antigonu“. Režirao je i epizodu „Babilona 5“ u kojoj je Furlanova glumila. U zadnje vreme glumila je i u srpskim filmovima i serijama („Diši duboko“, “Turneja” i „Vratiće se rode“).

Pročitajte još

U Los Anđelesu je snimila muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni). Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu „Feral tribjun“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike