Predstavljena izabrana dela Isidore Bjelice: Potpis istine i ironije

27.11.2021

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Novo izdanje obuhvata „Tajni život slavnih Srpkinja“, „Moj deda Luj Viton“, „Kraljice serbske“, „Poslednji hrišćanin“, „Srpkinja“ i „Santa Marija“

Predstavljena izabrana dela Isidore Bjelice: Potpis istine i ironije
isidora_bjelica_komemoracija_08082020_0003 - Copyright Isidora Bjelica ATA Images/M.M.

Promocija izabranih dela Isidore Bjelice u izdanju Službenog glasnika održana je u Glasnikovoj knjižari Geca Kon, u prisustvu porodice književnice i brojnih ličnosti iz kulturnog života.

O delima književnice koja je kroz svoj opus pokazala da popularna knjiga može istovremeno biti i valjana literatura razgovarali su književnik Igor Marojević i Petar Arbutina, direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasniku i urednik izdanja.

Igor Marojević i Petar Arbutina Promo/Službeni glasnik
 

Književnik Igor Marojević istakao je da je čitajući knjigu „Gospodar sretnih predmeta“, kojoj se i danas divi, shvatio da je ona mnogo drugačija od svega onoga što se pisalo u srpskoj postmoderni.

- U toj knjizi pripovedačica se poigrava značenjem, tako da se u svakom trenutku svaka tvrdnja može smatrati ironijom. Kod nas se ironija ne primećuje, a ironija je bila glavno književno sredstvo Bjelice, ne samo u književnim delima, nego i nastupima i performansima. To je jako bogata proza gde se vidi veliki dramaturški talenat, lirski talenat, ali i ono što je najznačajnije - smelost sinteze da sve to obuhvati u doba kada je posmodernizam kod nas bio dosta jednoobrazan - rekao je Marojević.

- Isidora Bjelica stalno je odlazila korak dalje i sama na neki način pomerala ne samo svoje lične i književne granice, nego i granice žanra. Međutim, u srpskoj književnosti nije tipično, očekivano i dobro dočekano da jedan pisac piše i govori na direktan i istinit način kako je to radila Bjelica - istakao je Petar Arbutina. 

Isidora Bjelica ATA Images/M.M.
 

On je dodao da danas, nažalost, živimo u čaršiji gde je mnogoglasje ustvari jednoglasje, u kojem ne postoji nikakav pluralizam mišljenja, dok je Isidora svojim delima kroz širok dijapazon mišljenja, na vrlo kreativan i zreo način, i kroz vrlo dobru književnu igru, pokazala srpskim posmodernistima kako bi ustvari postmoderna trebalo da izgleda. 

Odabrana dela obuhvatila su izdanja „Tajni život slavnih Srpkinja“, „Moj deda Luj Viton“, „Kraljice serbske“, „Poslednji hrišćanin“, „Srpkinja“, kao i „Santa Marija“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike