Koncerti, festivali i slavna imena: Muzika se na velika vrata vraća u Srbiju

28.05.2021

08:24 >> 08:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstojeće mesece obeležiće bogat muzički program na čuvenim scenama širom zemlje

Koncerti, festivali i slavna imena: Muzika se na velika vrata vraća u Srbiju
Copyright Pixabay

Sezona koncerata posle duže pauze usled pandemije konačno se nastavlja. Tokom juna i jula već su zakazani veliki festivali – Guitar art fest u Beogradu, Arsenal fest u Kragujevcu i Egzit u Novom Sadu.

Predstojeći vikend u prestonici, ako se ne računaju koncerti instrumentalne klasične muzike na sceni Kolarca ili u Sali Beogradske filharmonije, biće u znaku pop i rok muzike, iako su takvi nastupi za veći broj publike do juče bili zabranjeni.

Tako će danas Ana Ćurčin sa svojom grupom “Ana & the Changes“ održati koncert u Domu omladine, dok će u Kombank dvorani svoje muzičko-poetsko veče realizovati popularni glumac Ivan Bosiljčić.

Privatna arhiva/Ivan Bosiljčić

Nedelja, 30. maj rezervisana je takođe za Kombank dvoranu i Slobodana Trkulju sa grupom “Balkanopolis”, dok će u isto vreme slavni violinista Stefan Milenković održati koncert sa orkestrom “Muzikon” u atraktivnoj Botaničkoj bašti.

Tanjug/S. Radovan

Mesec jun već prvog dana donosi muzičku smotru 22. Guitar Art Fest na sceni Doma omladine, Kombank dvorane i Kolarca, koja će trajati do 5. juna. Nakon četiri odlaganja u Beograd konačno premijerno stiže italijanska kvartet atrakcija “40 Fingers” koja će u okviru festivala održati koncert “Guitar Rhapsody” na kome će predstaviti poznatu filmsku muziku, autorske pesme, sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare.

Svetska premijera koncerta za simfonijski orkestar i gitaru “Recuerdos de Belgrado” održaće se 5. juna na Kolarcu, kada nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS, a diriguje Bojan Suđić.

ATA Images

Na novom izdanju festivala pod sloganom “Digital Revolution” nastupiće i neizbežan maestro na gitari Vlatko Stefanovski, 3. juna, i drugi svetski gitaristi.

Pop pevač Željko Vasić imaće 13. juna intimno koncertno veče “Klavir, vi i ja” u Kombank Dvorani, što mu je 4. put da svira na ovom mestu.

Preliminarni datumi za džez pijanistu Vasila Hadžimanova su 17. i 18. jun na sceni Summer Stage kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu. Na istom mestu dve večeri zaredom, 24. i 25. juna, nastupiće hrvatska pop diva Nina Badrić.

ATA Images/Antonio Ahel

Datum 20. jun je upisan za bend “(Ne)normalni“ i Prijatelji – Koncert u čast Vlade Divljana, u Kombank dvorani, a to bi bio njihov treći nastup, nakon ranije dva održana na Kolarcu. Gost na sva tri koncerta biće Zdenko Kolar, član legendarnih “Idola” i uvek veran saradnik i prijatelj Vlade Divljana, kao i Bojan Gluvajić, iz benda “Ničim Izazvan”.

YouTube

U planu je takođe i gostovanje spektakla Queen Real tribute band, koji je morao biti odložen već dva puta, a na koncert stiže i nekada lični asistent legendarnog lidera grupe “ The Queen” Fredija Merkjurija, Piter Friston. Koncert, čiji novi datum još nije potvrđen, održava se povodom 30 godina od odlaska Fredija, ali i u sklopu proslave ogromnog jubileja – 50 godina od osnivanja benda.

Promo/Nikola Mažibrada

Letnja bašta kluba Fest u Zemunu, koja se prvi put u svojoj istoriji otvorila upravo tokom pandemije, sada će se ponovo vratiti u igru 25. juna, kada svira čuvena pop rege grupa Zemlja Gruva, koja je imala dve rasprodate svirke na istom mestu u zatvorenom januara 2020. godine. Zoe Kidah, MC Milovan, Ana Konstrakta pružiće publici kolekciju zaraznih hitova “Ðango”, “Najlepše želje”, “Sudopera”, “Tuga”, “Vucibatina”.

Arsenal fest u Kragujevcu trajaće tri dana, od 24. do 26. juna. Iako ranije ugovoreni i zakazani, ipak ove godine ne dolaze slavni britanski i američki bendovi Placebo i Gogol Bordello, kao ni makedonski odgovor na Žana Mišel Žara – umetnik elektronske muzike Kiril Džajkovski, već ih najverovatnije čeka Arsenal Fest 2022. Na Glavnoj bini prve večeri sviraće legendarni Partibrejkersi, pop rok veterani Bajaga i Instruktori i folk pankeri iz Hrvatske – Brkovi, dok 25. jun pripada zagrebačkim pank rokerima Hladnom pivu, atrakciji Dubioza kolektivu i australijskom muzičaru Dub FX-u.

Promo / Romana Slačala

Rok bend Riblja čorba 26. juna u Kragujevcu vraća se nastupima nakon izuzetno teške godine tokom koje su zbog Kovida-19 izgubili bas gitaristu Mišu Aleksića (1953-2020). Planiraju uskoro da imaju i beogradski koncert u znak sećanja na neprežaljenog muzičara i prijatelja.

ATA Images/Antonio Ahel

Na Garden Stage-u sviraće mnogi alternativni sastavi ili solo autori: Bjesovi, KBO!, Obojeni program, Repetitor, Keni nije mrtav, Kruševac geto, Funk Shui, Nikola Pejaković Kolja, Nikola Vranjković, Svemirko, Kika, Dram, Klinac i Kendi. Od stranih imena najpoznatiji je švedski gitarista Yngwie Malmsteen, kompozitor, tekstopisac, koji je tokom plodne karijere od 40 godina objavio više od 20 albuma.

Profimedia

Završno veče Arsenala 11 pripada bendovima i solo artistima – Kanda Kodža i Nebojša, Pero Deformero, Texas Flood, Gazorpazorp, Ivan Jegdić, Sajsi MC.

Tako stižemo i do jubileja zvanog 20. godina Egzit festivala, koji će biti održan od 8. do 11. jula na starom, živopisnom mestu – Petrovaradinska tvrđava. Od vodećih svetskih di-džej muzičara dolaze – Dejvid Geta, Tiga, Nina Kravic, Solomun, Oniva, a od žestokih tonova na Tvrđavu će se popeti švedski metalci Sabaton i Thundermother (ženski bend). Na repertoaru je i britanski eletkro sastav Metronomy kao posebna senzacija u poslednje vreme, iako postoje od 1999. godine.

Djevid Geta Foto: Profimedia

Od regionalnih imena potvrdili su učešće BiH umetnica Amira Medunjanin koju obožava publika u Srbiji, hrvatska elektro pop dama Ida Prester & Lollobrigida, slovenački mračni bend Laibach, kao i stari prijatelj Srbije Massimo Savić.

Od domaćih pretežno rok sastava sviraće alternativna rok grupa E-Play, a uz njih sve traženiji Dram (drugi dobitnici prestižne nagrade “Milan Mladenović”), popularna elektro rok atrakcija Buč Kesidi, hevi metal devojke “Nemesis”, stari pank rokeri Goblini, ali i mladi koji tek stasavaju – Šajzerbiterlemon.

Amira Medunjanin Promo/Almir Abaz

Bajaga i Instruktori, nakon jedinog koncerta u Beogradu tokom pandemije, u Letnjoj bašti Festa, drugi će izvesti 16. jula na stadionu Tašmajdan, a na istom mestu će mu se 30. jula pridružiti Vlatko Stefanovski, posle Guitar art festa, kao i omiljeni Massimo 31. jula, nakon Egzita.

Jesen i zima nam konačno donose takođe odlagane koncerte Dejana Cukića i njegovog Sporog Ritma, 6. novembra u Kombank dvorani, koji će ujedno biti i promocija poslednjeg albuma „Ulica bez brojeva” (2019).

Pročitajte još

Datum 9. decembar fiksiran je za Električni orgazam, na istoj sceni, čiji se koncert odlagao barem četiri puta. Turneja povodom jubileja – 40 godina postojanja legendarne rok grupe zaslužuje velike i ozbiljne koncerte, ali to nije moglo da se ostvari pod aktuelnim merama u borbi protiv pandemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike