U slavu gitare: Vlatko Stefanovski i “40 Fingers” na Guitar Art Festivalu

14.05.2021

16:15 >> 17:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće održano osam koncerata klasične, pop i rok muzike

U slavu gitare: Vlatko Stefanovski i “40 Fingers” na Guitar Art Festivalu
Copyright Vlatko Stefanovski/ATA Images

Guitar Art Festival, u 22. izdanju biće održan od 1. do 5. juna pod sloganom “Digital Revolution”, na više koncertnih sala u Beogradu, a na programu su koncerti makedonskog virtuoza Vlatka Stefanovskog i proslavljenog italijanskog kvarteta “40 Fingers”.

Muzički festival u saradnji sa Domom omladine Beograda će u prestonici predstaviti osam koncerata klasične, pop i rok muzike koji slavi gitaru kao esenciju modernog umetničkog stvaralaštva.

Dugo iščekivani nastup popularne gitarske grupe “40 Fingers” otvoriće 22. Guitar Art Festival (GAF) 1. juna u Kombank dvorani. Oni su bili predviđeni na prošlom festivalu koji je morao da bude prekinut usled izbijanja korona virusa nakon svega dva koncerta sa programa. Koncert velike atrakcije “40 Fingers” do sada je bio tri puta odložen.

Pixabay

Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta “Guitar Rhapsody” predstaviće poznatu filmsku muziku i autorske pesme, da bi kasnije usledio energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Istaknuti gitarista Vlatko Stefanovski je redovan gost Beograda i Srbije, kao i nezaobilazni deo GAF-a.

Ovog puta, 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda pridružiće mu se specijalni gost – Vukašin Marković, pevač i trombonista, lider sastava “Irie FM”, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u specijalnim aranžmanima.

ATA Images

Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije, jer direkcija Festivala želi da podrži i promoviše gitarske virtuoze, da ih predstavi svetu i pomogne im da započnu uspešne međunarodne karijere.

Koncerte klasične muzike na GAF-u održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala, Tal Hurvic iz Izraela i Julija Trinšok iz Nemačke.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 5. jun na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i svetsku premijeru više puta najavljenog i odlaganog koncerta “Recuerdos de Belgrado” nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijiski orkestar posvetio beogradskom Guitar Art Festivalu.

Pixabay

Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martines i Rafael Agire iz Španije.

Guitar Art Festival jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznata smotra koja nosi titulu jednog od pet najznačajnih manifestacija gitarske umetničke muzike u svetu.

Pročitajte još

Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu festivala, kao što su velikani Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike