Stefan Milenković: Master klas posvećen kraljici instrumenata

29.04.2021

10:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Kurs je namenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine širom sveta

ATA Images/Antonio Ahel

Svetski poznati violinista Stefan Milenković i nacionalna platforma „Srbija stvara“ organizuju međunarodni master klas violine od 2. do 17. jula u Čačku, a slavni umetnik kaže da će studente, između ostalog, učiti kako da žive u svetu klasične muzike u današnjim okolnostima.

Kurs je namenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine širom sveta, a program dvonedeljnog kampa kreirao je upravo Milenković na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima je i Džulijard škola u Njujorku.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Tanjug/Fondacija NS/N. Babić

Prijave za master klas traju do 15. maja, nakon čega će 31. maja Milenković odabrati najbolje kandidate, koji će u julu pohađati dvonedeljni program u muzičkoj školi Vojislav Vučković u Čačku.

Cenjeni umetnik ističe da je reč o klasičnom, a opet netipičnom majstorskom kursu.

– Polaznici kursa mogu da očekuju individualne lekcije, grupnu edukaciju u kojoj studenti sviraju jedni za druge, ali i u razgovoru analiziraju svoje muziciranje, teoretske časove koji podrazumevaju metodiku violine, ali i savete kako živeti u svetu klasične muzike u modernim okolnostima, pa sve do upustava za psihofizičke pripreme za koncert – rekao je Milenković.

Kako kaže, ne očekuje drugačiju percepciju njegovog pedagoškog pristupa u Srbiji u odnosu na predavačka iskustva u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Svuda na svetu su ljudska bića slična. Fokus našeg majstorskog kursa biće na violini i muzici, a to je univerzalni umetnički jezik. Pokušaću da savetujem mlade violiniste o modelima razvoja karijere, komunikacije sa publikom i organizatorima. Bogato predavačko iskustvo mi govori da studenti uglavnom slično reaguju na majstorskim kursevima – ističe umetnik.

Tanjug/S. Radovan

Početkom godine Milenković se posle tri decenije internacionalne karijere vratio u Srbiju zahvaljujući nacionalnoj platformi „Srbija stvara“ čiji je kreativni ambasador. Njegov angažman u Srbiji u najvećoj meri je vezan za Novi Sad, gde predaje na Akademiji umetnosti.

– Uvek polazim od lične vizije, gde bih mogao da budem najkorisniji i najkreativniji u sledećem projektu. Moje želje su se poklopile sa ambicijama platforme „Srbija stvara“ i eto me u Srbiji, gde sam srećan i gde imam priliku da doprinesem realizaciji važnih projekata kao što je afirmacija klasične muzike i naših izuzetno talentovanih muzičara. S druge strane, ovde sam bliže familiji i sve je lakše kada se deluje iz emotivne baze – kazao je Milenković.

Promo / Filip Milenković

Umetnik sa nestrpljenjem očekuje povratak pred publiku 16. maja u Botaničkoj bašti u Beogradu.

Pročitajte još

– Sa kamernim ansamblom „Muzikon“, na koncertu pod nazivom „Čajanka“ sviraćemo Pjacolina „Godišnja doba“, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Veoma sam uzbuđen zbog povratka pred publiku posle svega što nam je donela pandemija. Siguran sam da ni kiša neće pokvariti taj događaj – zaključio je Milenković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti