Od ovoga zastaje dah! Akrobacija sa deset metara visine za 101. rođendan Beogradske filharmonije (FOTO/VIDEO)

14.06.2024

10:45

0

Muzičko pomeranje granica mogućeg

Od ovoga zastaje dah! Akrobacija sa deset metara visine za 101. rođendan Beogradske filharmonije (FOTO/VIDEO)
Duvački trio muzičkih „kaskadera“ - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Beogradska filharmonija proslavila je 101. rođendan uz promociju monografije povodom stogodišnjice orkestra i neobičan muzički performans sa visine od deset metara.

Tanjug/Marko Đoković
 

Duvački trio Beogradske filharmonije otvorio je događaj fanfarama iz vazduha nakon koga je usledio razgovor o monografiji sa autorkama Asjom Radonjić i Danicom Maksimović, šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, dizajnerom Slavimirom Stojanovićem i muzikologom, novinarom i muzikologom Branimirom Pofukom u ulozi moderatora.

Sviranje fanfare sa 10 metara visine

Da pomera granica mogućeg, Beogradska filharmonija je dokazala i na svoj 101. rođendan!

Duvački trio muzičkih „kaskadera“ i akrobata: hornista Nikola Ćirić, trubač Jovan Savić i trombonista Nikola Milanov, svečano su otvorili događaj koji su ispunili adrenalinom tako što su se popeli na Silose i odsvirali fanfare kroz muzički performans sa 10 metara visine.

Marko Đoković/Tanjug
 

Uzbuđenje se nije spuštalo ni tokom razgovora o knjizi autorki Asje Radonjić i Danice Maksimović koje su gotovo dvadeset godina urednice programa Beogradske filharmonije.

Istorija Beogradske filharmonije u deset poglavlja

Promociju je vodio hrvatski novinar, kolumnista i muzikolog Branimir Pofuk ukazujući na značaj Beogradske filahrmonije za ceo region. Specijalno ovim povodom bio je prisutan i Gabrijel Felc koji se ubraja u najuspešnije šefove –dirigente u istoriji orkestra kao i Slavimir Stojanović koji je pored toga što je dizajnirao ovo monografsko  izdanje govorio o značaju Beogradske filharmonije koji ona ima za svoj grad.

Marko Đoković/Tanjug
 

U deset poglavlja, monografija opisuje istoriju Beogradske filharmonije od skromnih početaka do modernog evropskog ansambla:

- Tokom prvih 100 godina orkestar je prešao dugačak put, u nekoliko navrata je padao i ustajao, obišao čitavu zemaljsku kuglu ali i živeo u izolaciji usled sankcija i ratnih okolnosti; radio u nehumanim uslovima ali i doživljavao ovacije u najvećim svetskim dvoranama hramovima umetnosti i kulture - reč je autorki na samo početku publikacije.

Izložba fotografija najblistavijih momenata

Pored toga što izdanje služi kao vredan materijal za buduće istraživače Beogradske filharmonije, istorija institucije je opisana na veoma životan način uz brojne zanimljivosti objedinjene u rubrici „Da li ste znali“, ali takođe i iz vizure sto uglednih ličnosti koji su napisali šta za njih predstavlja ova kuća.

Marko Đoković/Tanjug
 

Promociju monografije pratila je izložba fotografija i vizuelni prikaz najblistavijih momenata iz njene stogodišnje istorije autora Marka Đokovića.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike