Beogradska filharmonija danas slavi 100. rođendan: Srpski „love brend“ koji ruši predrasude

13.06.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Veliki jubilej obeležavaće se cele godine

Beogradska filharmonija danas slavi 100. rođendan: Srpski „love brend“ koji ruši predrasude
Beogradska filharmonija - Copyright Promo/Orange studio

Beogradska filharmonija slavi 100. rođendan 13. juna 2023. godine, a veliki jubilej obeležavaće se tokom cele godine. Početak slavlja je večeras uz rođendanski poklon koncert na Kolarcu pod palicom Uroša Lajovica, a potom sledi Gala koncert sa legendarnim Zubinom Mehtom (20. jun Kolarac), dok je kruna rođendanskih ceremonija Dizni fantazija uživo, 2. jula na velikom i besplatnom koncertu na otvorenom, na Ušću.

Foto: Marko Đoković
 

Ono što je zajedničko grupi entuzijasta koja je osnovala ovaj orkestar davne 1923. godine na čelu sa Stevanom Hristićem i današnjoj generaciji filharmoničara, jeste upravo taj nesmanjeni entuzijazam i želja da ime Beogradske filharmonije svetli još puno vekova, baš kao što glasi slogan filharmonijskog jubileja: ZAUVEK.

Od skromnih početaka do grandioznog ansambla

Od skromnih počеtaka do grandioznog ansambla svеtskе klasе i najuspеšnijе institucijе kulturе u zеmlji i rеgionu, u drugi vek ulazi sa nemerom da i dalje podiže nivo svoje izuzetnosti, da očuva svoj karakter i jedinstven šarm i to na korak do novе kućе, dvoranе Bеogradskе filharmonijе, na kojoj se intеnzivno radi zahvaljujući viziji, životnom i profesionalnom snu Ivana Tasovca.

Promo/Sophia Hegewald
 

Za svojih sto godina, Beogradska filharmonija broji 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek otkako se kontinuiarno vodi arhiva (1951). Prolazila je mnoge faze tokom istorije ali se uz današnju generaciju filharmoničara popela visoko dokazavši svoje mesto u “teškoj kategoriji” svetskih orkestara.

Kuća čija su vrata širom otvorena

Međutim, ona je takođe aktivni deo društva i kuća čija su vrata širom otvorena. Uporna u rušenju predrasuda prva incira i gradi kulturne mostove, održava stara i gradi nova prijateljstva, jer je Beogradska filharmonija tu da približi i da širi svoje vrednosti snagom stvaranja.

Promo/M. Đoković
 

Oborila je granice svih starosnih grupa publike jer u Beogradsku filharmoniju dolaze i bebe, na ulice je odavno izašla, ulepšavala je, zasmejavala ali i kritikovala, poznata po svojim iskoracima, postala je srpski “love brend”. Orkestar čiji su koncerti rasprodati i za koje se satima čeka u dugačkim redovima, a koncerti na otvorenom Beogradske filharmonije su najmasovniji koncerti klasične muzike na Balkanu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike