Čitav Beč u znaku Štrausa: Omaž muzičkom geniju i na centralnom groblju

01.06.2024

14:13

0

Povod je veliki jubilej

Čitav Beč u znaku Štrausa: Omaž muzičkom geniju i na centralnom groblju
Johan Štraus mlađi - Copyright Profimedia

Pod motom „Čitav Beč slavi Štrausa“ u glavnom gradu Austrije predstavljen je program proslave Johana Štrausa mlađeg 2025. godine, kada se navršava 200 godina od njegovog rođenja, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Profimedia
 

Proslava počinje 1. januara 2025. godine u 0.00 časova u bečkom Koncerthausu i završava se 31. decembra 2025. godine u 24 sata sa novogodišnjom gala proslavom „By(e) Štraus“ u bečkom pozorištu „Teatar an der Vin“.

Proslava na 30 lokacija širom grada

Tokom cele godine svake nedelje će se održavati premijere na temu Johana Štrausa.

Sa preko četrdeset partnerskih institucija, na više od 30 lokacija širom grada, Beč će 2025. godine ponuditi bogat sadržaj u deset različitih žanrova, kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom: muzičko pozorište, dramu, koncerte (klasične muzike/neklasične), ples, performans, film/video, cirkus, instalacije, izložbe i nauku.

Pixabay
 

Osim na mestima tradicionalno povezanim sa Štrausom, poput Muzikferajna, Koncerthausa, pozorišta „Teatar an der Vin“, Folksopere i Državne opere, događaji će se održavati i na neobičnim mestima kao što su Centralno groblje, na festivalu na Dunavskom ostrvu, kao i u svih 23 bečke opštine.

Savremeni eksperimenti živih umetnika

Publici će se predstaviti veliki bečki orkestri koji tradicionalno neguju muziku Johana Štrausa, ali će biti prikazani i savremeni eksperimenti živih umetnika, uključujući kompoziciju veštačke inteligencije.

- Johan Štraus i njegova dela su neodvojivi deo muzičkog Beča. Čitavu godinu posvetićemo ovom bečkom geniju a brojni događaji oduševiće ne samo Bečlije, već i goste iz zemlje i inostranstva - izjavio je član gradskog veća za ekonomiju i finansije, Peter Hanke.

Promo
 


- Kako bismo dotakli široku publiku povezaćemo klasične Štrausove koncerte i operete sa savremenom pop-muzikom i performans- umetnošću. Koncerte ćemo prirediti kako u čuvenim koncertnim dvoranama, tako i na živopisnim trgovima i ulicama Beča. Ne samo da slavimo tradiciju negovanja Johana Štrausa sa koncertima renomiranih bečkih orkestara, već se oslanjamo i na savremene eksperimente živih umetnika - istakao je intendant Roland Gajer.

Program iz tri dela

Program čini trodelni sadržaj: Čitav Beč u znaku Štrausa: Omaž muzičkom geniju i na centralnom groblju.

Promo/Wolf-Dieter Grabner
 

PUR okuplja sva izvođenja originalnih dela Štrausa i prikazuje njegov život i delo u klasičnom smislu, na primer, koncert sa Bečkim filharmoničarima pod vođstvom Kristijana Tilemana u bečkom Muzikferajnu (29/31. marta 2025).

Casino Zögernitz/ Sima Prodinger
 

MIX na opušteniji, umetnički način pristupa delima. Muzika će biti obrađena od strane savremenih umetnika i zabavno i duhovito podvrgnuta novim tumačenjima.

OFF se slobodno poigrava sa temama, idejama i muzikom Štrausa, stvarajući novo i često neočekivano iz poznatog.

Posebni tematski dani približiće Štrausov rad široj publici, a planiran je i program za celu porodicu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike