Beogradska filharmonija najavila novu sezonu: „Do poslednjeg takta“

25.05.2024

14:30

0

Publiku očekuje novih 25 koncerata uz plejadu svetskih zvezdi

Beogradska filharmonija najavila novu sezonu: „Do poslednjeg takta“
Koncert Beogradske filharmonije na Kolarcu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

„Do poslednjeg takta“ – slogan je nove sezone Beogradske filharmonije, od 27. septembra 2024. do 6. juna 2025. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Promo
 

 

Publiku očekuje novih 25 koncerata uz plejadu svetskih zvezdi poput Mihaila Pletnjova, Gidona Kremera, Nikolaja Luganskog, Ksenije Sidrove, Emanuela Paija, Zavijea de Mestra, Marija Brunela i mnogih drugih.

Novih 25 koncertnih kreacija

Nakon velikog jubileja i obeležavanja svog stogodišnjeg puta, od prvih koraka do modernog evropskog orkestra, pred Beogradskom filharmonijom se otvara novi vek.

Ona nastavlja da unosi život i jarke boje u svet klasike i to „Do poslednjeg takta“, kako glasi naslov nove filharmonijske sezone 2024/25.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

I u novom poglavlju, dosledna svom karakteru, ima nameru da ostane pokretač, inspiracija i oaza, i to za narednih sto!

Zato je pred publikom novih 25 koncertnih kreacija kroz koje Filharmonija nepokolebljivo i „do poslednjeg takta“ dokazuje zašto je toliko voljena: Beograd čini centrom muzičkog sveta, dok svetu prikazuje najlepše lice svoje prestonice.

Prvi koncert tradicionalno posvećen Ivanu Tasovcu

Zato već prvi koncert, tradicionalno posvećen uspomeni na Ivana Tasovca, obećava nesvakidašnje koncepte koji ponovo pomeraju granice - zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, orkestar pravi koncertnu Mocart žurku pod nazivom „Amadeus, Amadeus“, koja će trajati čak pet sati!

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Najvećim svetskim zvezdama klasične muzike pridružuju se i one domaćeg porekla, poput pijanistkinje Jasminke Stančul i violiniste Roberta Lakatoša.

Osvrt na srpsko stvaralaštvo

Pred publikom će biti takođe i blistavi osvrt na srpsko stvaralaštvo uz orkestarsko delo Milice Đorđević koje je poručila i premijerno izvela Berlinska filharmonija, kao i Koncert za saksofon Petra Stojanovica, jedno od prvih dela u literaturi za ovaj instrument i to nastalo u Srbiji 1942. godine.

Tanjug/Marko Đoković
 

Uz Gabrijela Felca, Beogradsku filharmoniju će predvoditi dirigenti koje publika dobro poznaje poput Danijela Rajskina, Hauarda Grifitsa, Uroša Lajovica, Stanislava Kočanovskog ili Feliksa Mildenbergera ali i onih koji sa orkestrom nastupaju prvi put kao što su Haime Martin, Saša Gecl i Kiril Karabic.

Nastavak koncerta za bebe

Sa puno elana i „do poslednjeg takta“, Filharmonija nastavlja sa svojom edukativnom misijom svirajući za najmlađe. Tako se nadaleko čuveni koncertići za bebe planiraju već na početku sezone, a tokom godine će biti redovna druženja sa predškolcima, školarcima i tinejdžerima.

Promo/Marko Đoković
 

Prodaja ulaznica za dosadašnje pretplatnike počinje u ponedeljak 27. maja, a oni koji žele to da postanu, svoje sezonske karte mogu kupiti od 10. juna na blagajni Filharmonije, kao i onlajn. Na isti način se mogu kupiti ulaznice za pojedinačne koncerte koje će biti u prodaji već od 17. juna 2024.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike