Jasmina Trumbetaš Petrović slavi 30 godina karijere: Spektakularni koncert "Sve moje heroine" u Narodnom pozorištu (FOTO)

01.04.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njen umetnički opus dostigao je blizu pedeset glavnih uloga operskog i koncertnog repertoara

Jasmina Trumbetaš Petrović slavi 30 godina karijere: Spektakularni koncert "Sve moje heroine" u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Miloš Lužanin

Solističkim koncertom pod nazivom „Sve moje heroine“, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović obeležiće 13. aprila u 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, tri decenije umetničkog rada.

Na ovom muzičkom spektaklu, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, na sebi svojstven način, vrhunskom interpretacijom i iskrenom emocijom koja njenom glasu daje posebnost, provešće gledaoce kroz brižljivo sačinjen repertoar odabran iz operskih riznica u kojima su sačuvane neke od najlepših, bezvremenih arija najvećih svetskih kompozitora.

Promo/Miloš Lužanin
 

Koncertom će dirigovati maestro Aleksandar Kojić, a kao gosti nastupiće njene kolege iz ansambla Opere, sopran Snežana Savičić Sekulić i bariton Dragutin Matić.

Zvezda svake predstave u kojoj peva

- Sam naziv koncerta "Sve moje heroine" govori da se radi o svim mojim ulogama koje sam do sada ostvarila. Naravno, trebalo bi mnogo više od jednog koncerta da publiku podsetim na sve moje operske likove koje kroz koje sam živela na ovoj sceni i sa kojima sam rasla. Imajući u vidu da sam kroz dosadašnji period najviše pevala u italijanskim operama, naročito Verdijevim i Pučinijevim, biće to izbor, možda, onih najlepših arija i dueta koji u sebi nose i neku poruku, kao što su arije Toske, Madam Baterflaj, Leonore - otkriva naša priznata umetnica za koju su kritičari, na početku njene karijere, pisali da je buduća operska zvezda i velika nada, a kasnije su svoje komentare dopunili govoreći da je zvezda svake predstave u kojoj peva.

Promo/Miloš Lužanin
 

- Pripremajući se za ovaj koncert, shvatila sam, zapravo, da nisam ni bila svesna svega onoga što sam tokom karijere ostvarila, ne samo u operskom repertoaru, nego i na planu koncertne muzike. Mogu slobodno reći, većinu onoga što jedan sopran mog faha može da ostvari. Dok ste mladi, kada počinjete, nestrpljivi ste da postanete veliki i poštovani. Ali, to uspeva samo posebnima, onima koji su posvećeni i onima koji imaju ono nešto i u glasu i u sebi - ističe Jasmina i dodaje:

- E, pa to nešto me je vodilo svih ovih godina. Gradeći karijeru, iz uloge u ulogu, svakom liku davala sam celu sebe, bez zadrške. Stasavala sam dostojanstveno, radila studiozno, posvećeno i uvek bila na visini zadatka zbog čega jedan umetnik može da zasluži poštovanje. Bez obzira na uspeh, ostala sam jednostavna, otvorena i zahvalna ovom hramu kulture koji me je prigrlio i koji mi je ukazao poverenje svih ovih godina. A moje uloge... svaka ponaosob, imala je u datom trenutku posebno mesto: "Turandot", "Aida", "Toska", Leonora u "Trubaduru" i "Moći sudbine", Madam Baterflaj, Adrijana, Elizabeta, Amelija... podseća višestruko nagrađivana umetnica koja je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu angažovana od 1993. godine, najpre kao član Operskog studija, a tri godine kasnije, postala je solista.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

U statusu prvakinje Opere nalazi se od 2002. godine. Nastupala je u zemlji i inostranstvu sa mnogim domaćim i stranim umetnicima i dirigentima. Svoju karijeru, gradila je postupno i posvećeno počevši od malih uloga, a u međuvremenu je njen umetnički opus dostigao blizu pedeset glavnih uloga operskog i koncertnog repertoara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike