Opera o knezu Lazaru i carici Milici premijerno izvedena na Kolarcu: Slavna istorija grada Kruševca (FOTO)

04.02.2024

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je koncertno izvođenje, a ne u formi pozorišta, kako je publika navikla

Opera o knezu Lazaru i carici Milici premijerno izvedena na Kolarcu: Slavna istorija grada Kruševca (FOTO)
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Opera u tri slike „Lazarevo obretenije“ kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog premijerno je izvedena sinoć u Beogradu, na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Glavne uloge u koncertnoj verziji opere odigrali su solisti Željko Lučić - bariton i Snežana Savičić Sekulić – sopran, uz Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, u realizaciji Muzičke produkcije RTS-a. Dirigent je bio istaknuti Aleksandar Kojić.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Operska molitva

Opera „Lazarevo obretenije” komponovana je u tri čina, prema libretu književnika i urednika Nebojše Lapčevića. U pitanju je koncertno izvođenje opere, a ne u formi pozorišta, kako je publika navikla. Dakle, u ovom formatu ne postoji mizanscen, odnosno kretanje operskih solista na pozornici, već su svi učesnici statični, uglavnom stoje dok pevaju svoje deonice, a pre toga sede i čekaju svoj red da nastupaju.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Opera o knezu Lazaru i carici Milici pripoveda slavnu istoriju grada Kruševca, gde je premijerno izvedena 2021. godine. Ove večeri na Kolarcu prvi put operska molitva ili dramsko muzička epska poema "Lazarevo obretenije" je realizovana u integralnoj verziji od 70 minuta.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

U izvođenju kapitalnog dela nastupali su solisti - bariton Željko Lućić u glavnoj ulozi kneza Lazara, sopran Snežana Sekulić Savičić, kao carica Milica, bas Goran Krneta (Sveti Amos), bariton Milan Obradović (Miloš Obilić), Darko Manić (Murat), tenor Mladen Prodan (Bajazit), soprani Vesna Đurković (Vila i ćerka Mara), Nevena Đoković (ćerka Teodora), kao i alt - dečak Filip Veljković (sin Stefan).

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Mešoviti hor je pripremio Hadži Jakov Milutinović, koji se uklapa uz Simfonijski orkestar RTS-a, pod kreativnom, stručnom supervizijom dirigenta Aleksandra Kojića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike