Tri stvari zbog kojih će se večerašnje izvođenje opere „Turandot“ razlikovati od ostalih: Spektakl u Narodnom pozorištu (FOTO)

16.05.2023

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan jubilej i dva premijerna nastupa obeležiće ovo grandiozno delo

Tri stvari zbog kojih će se večerašnje izvođenje opere „Turandot“ razlikovati od ostalih: Spektakl u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ulogom princa Kalafa u Pučinijevom remek-delu „Turandot“, 16. maja (19,30) na Velikoj sceni, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, tenor Janko Sinadinović proslaviće dve i po decenije umetničkog rada.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Proslava značajnog jubileja

- Premijera opere „Turandot“, pre nekoliko meseci, poklopila se sa periodom u kome se navršilo 25 godina od mog debija u Narodnom pozorištu. U tom smislu, nije bilo ništa logičnije i lepše, nego da sa ovim grandioznim delom i ulogom Kalafa, proslavim značajan jubilej. Naročito mi je drago što je „Turandot“ izvedena u jednoj izuzetnoj produkciji, sa autorskim timom na čelu sa mladim rediteljem Mariom Pavlom del Monakom. Rekao bih da ovaj naslov trenutno predstavlja najreprezentativniju opersku predstavu na repertoaru Narodnog pozorišta – smatra Janko Sinadinović koji je tokom karijere često pevao vodeće tenorske uloge u Pučinijevim, ali i operama drugih slavnih kompozitora.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Premijerna izvođenja

U tom raskošnom delu prepunom predivnih arija, ali i dramatičnih i napetih scena, koje će biti izvedeno pod dirigentskom upravom maestra Đorđa Pavlovića, u naslovnoj ulozi okrutne kineske princeze Turandot prvi put nastupiće prvakinja Opere Sanja Kerkez, dok će rolu robinje Liu premijerno izvesti solistkinja Nevena Pavlović.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Koreografiju je uradio Miloš Kecman, stručni saradnik na predstavi bila je Ivana Dragutinović Maričić, koncertmajstor je Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Koprodukcija Madlenianuma i Narodnog pozorišta

Deo autorske ekipe opere „Turandot“, premijerno izvedene 23. decembra prošle godine, čine i Vilijam Orlandi (scenograf i kostimograf), Volfgang fon Zubek (dizajner svetla) i Frančesko Bonati (asistent kostimografa).

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U predstavi, urađenoj u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum učestvuju i solisti Ermin Ašćerić (Car Altoum/ Princ od Persije), Dragoljub Bajić (Timur), Ljubodrag Begović (Ping), Darko Đorđević (Pang), Siniša Radin (Pong), Aleksandar Stamatović (Mandarin), balerina Olga Olćan (Duh princeze Lou-Ling), kao i članovi Hora i Orkestra Opere Narodnog pozorišta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike