Mona Liza nije jedino lice na najpoznatijoj slici na svetu: Šta je sakrio Leonardo da Vinči? (FOTO)

11.12.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Dugo se već raspravlja o mogućem identitetu žene koja je čuvenom umetniku pozirala za ovo remek-delo

Mona Liza nije jedino lice na najpoznatijoj slici na svetu: Šta je sakrio Leonardo da Vinči? (FOTO)
Mona Liza - Copyright Profimedia

Jedna od najpoznatijih slika na svetu "Mona Liza" čuva više tajni nego što se mislilo, smatra francuski naučnik Paskal Kote.

Kako piše Bi-Bi-Si, a prenosi National Geographic, Kote već godinama analizira čuveni portret koji je naslikao Leonardo da Vinči, a ispod sloja uljane boje uspeo je da pronađe još jedan portret i jednu skicu.

Profimedia
 

- Sada možemo da rekonstruišemo hronologiju nastanka slike - objašnjava Kote, kome je muzej Luvr još 2004. godine omogućio da istražuje tajne ove slike. On je, inače, pionir u upotrebi tehnike pod nazivom metod amplifikacije slojeva (tehnika LAM), koja podrazumeva projekciju jakog svetla ka slici i merenje refleksije svetlosti.

To nije ista žena

Dugo se već raspravlja o mogućem identitetu žene koja je Leonardu pozirala za ovu sliku, a najzastupljenije je mišljenje da je reč o Lizi Đerardini. Paskal Kote tvrdi da njegovo otkriće ne podržava ovu teoriju i da se ispod površine današnje slike nalazi portret Da Vinčijeve Liz, a da portret nazvan "Mona Liza" prikazuje sasvim drugu ženu.

- Kada sam završio rekonstukciju Lize Đerardini, našao sam se ispred portreta koji je potpuno drugačiji od današnje „Mona Lize“. To nije ista žena - objašnjava Kote, koji dodaje da jedna od slika ispod „Mona Lize“ ima veću glavu i nos, veće ruke i tanje usne.

Profimedia
 

Ipak, Martin Kemp, oksfordski istoričar umetnosti, nije ubeđen da je ovo istina.

- Koteove slike su dobre u pokazivanju o čemu je Leonardo možda razmišljao. Ali ideja da se ispod površine krije neka druga slika je neodrživa.

- Vidim to kao, manje-više, proces evolucije slike. Potpuno sam uveren da je Mona Liza - Liza - tvrdi Paskal Kote.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike