Pikasov muzej ispravlja nepravdu nanetu njegovoj ljubavnici: Učinila je nešto što se nijedna druga nije usudila (FOTO)

12.03.2024

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni umetnik je želeo da joj uništi život i karijeru

Pikasov muzej ispravlja nepravdu nanetu njegovoj ljubavnici: Učinila je nešto što se nijedna druga nije usudila (FOTO)
Pikaso i Fransoa Žilo - Copyright Profimedia

Pikasov muzej u Parizu pokušaće delimično da ispravi grešku koju je Francuska učinila prema umetnici Fransoaz Žilo, partnerki i muzi čuvenog umetnika, predstavljajući njene radove.

Profimedia
 

Kada je Žilo napustila Pikasa posle duge i burne veze, on joj je rekao da ona neće biti ništa bez njega i krenuo da uništi njenu karijeru, piše Gardijan. Žilo se kasnije prisećala kako joj je bivši ljubavnik rekao: "Zamišljaš da će ljudi biti zainteresovani za tebe? Neće nikada, zaista, samo za tebe… Biće to samo neka vrsta radoznalosti koju će imati o osobi čiji je život tako intimno dotakao moj".

Rat zbog kog je otišla u Ameriku

Nakon razlaza, Pikaso i njegovi uticajni prijatelji u umetničkim i intelektualnim krugovima Francuske vodili su protiv nje ono što je ona opisala kao "rat", na kraju je primoravši da napusti Francusku i nastani se u Americi, gde je obnovila svoj život i karijeru i nastavila da slika do svoje smrti 2023. u 101. godini.

Međutim, u Francuskoj je njen uspeh uvek bio u senci čoveka koji se smatra jednim od najvažnijih umetnika 20. veka. Sada će Pikasov muzej u Parizu pokušati da delimično ispravi ovu grešku kada bude otvorio novu postavku njenih najpoznatijih radova.

Profimedia
 

- Ona nije predstavljena kao Pikasova muza ili inspiracija. Ne postoji nijedna od njenih slika ili fotografija, umesto toga koncentriše se na Fransoaz Žilo kao umetnicu - rekao je portparol muzeja i dodao da je ovo prvi put da je tako nešto urađeno, što je izazvalo veliko interesovanje.

Uradila je nezamislivu stvar

Žilo je upoznala Pikasa u pariskom kafiću 1943., na vrhuncu nacističke okupacije. Ona je tada imala 21, a on 61. godinu. Uradila je ono što se nijedna od mnogih drugih Pikasovih žena nikada nije usudila - napustila ga je, uzevši njihovo dvoje dece, Kloda i Palomu. Pikaso je zahtevao da galerija Luis Leri prestane da je predstavlja i insistirao da više ne bude pozivana da izlaže na prestižnim mestima. 

Profimedia
 

Deset godina nakon renoviranja, Pikasov muzej, koji ima najveću svetsku kolekciju njegovih dela, uradio je novu stalnu postavku u 22 prostorije raspoređene na tri sprata, koja uključuje skoro 400 slika, skulptura, keramike, crteža i grafika.

Izložba Fransoaz Žilo u prostoriji 17 na trećem spratu je privremena, ali se očekuje da će posetioci moći da je vide u sledećih godinu dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike