Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo 76. rođendan: Uz sećanje na preminule umetnike dodeljene nagrade i priznanja (FOTO)

03.04.2024

17:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj teatar je počeo sa radom 3. aprila 1948. godine, kada je odigrana predstava "Kralj Betajnove", u režiji Bojana Stupice

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo 76. rođendan: Uz sećanje na preminule umetnike dodeljene nagrade i priznanja (FOTO)
Copyright ATA Images/R.Z.

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je danas svoj 76. rođendan uručivanjem Godišnjih nagrada zaslužnim glumcima i članovima kolektiva. Na svečanosti u JDP-u, direktorka pozorišta Tamara Manojlović Vučković uručila je Godišnju nagradu za dramatizaciju romana "Gubitnik" Tomasa Bernharda Nataši Radulović, koja se zahvalila na poverenju i umetničkoj slobodi.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pred brojnim zvanicama i članovima ansambla, Vučković Manojlović je uručila i Godišnju nagradu za muziku u predstavi "Gubitnik" Ani Krstajić, koja je istakla da je prvi put radila u JDP-u, i zahvalila se pozorištu što je "otvorilo vrata mladim autorima".

Srećan Dan pozorišta svima koji slave

Za ulogu Oskara u predstavi "Limeni doboš" nagrađen je Miodrag Dragićević, koji je nagradu posvetio svima uključenim u projekat. JDP je za više uloga u "Limenom dobošu", po motivima romana Gintera Grasa, nagradio Jovanu Belović i Marka Janketića, koji je primajući priznanje poželeo "svima koji slave, srećan Dan pozorišta".

ATA Images/R.Z.
 

Godišnja nagrada za režiju predstave "Sirano" pripala je Gorčinu Stojanoviću, koji je istakao da nagrada pripada svim glumcima, kao i saradnicima, dok su za istu predstavu nagrađeni za naslovnu ulogu Dragan Mićanović, a za ulogu De Giš Anita Mančić, koja se "zahvalila publici koja uporno dolazi".

ATA Images/R.Z.
 

Mićanović je za ulogu Sirana dobio i Nagradu za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević", a za istu predstavu JDP je za poseban umetnički doprinos dodelio Godišnju nagradu za kostimografiju Lani Cvijanović.

ATA Images/R.Z.
 

Nova članica JDP-a Marija Vicković dobila je Godišnju nagradu za ulogu Roksane u "Siranu", a glumica je u obraćanju prisutnima primetila da su "napravili divnu, sjajnu predstavu".

- Već dugo godina se osećam kao da je ovo moja kuća, ali je sada svakako lepši osećaj - navela je umetnica.

ATA Images/R.Z.
 

JDP je Nagradu "Nebojša Glogovac" za izuzetnu kreaciju mladog glumca dodelio novom članu Teodoru Vinčiću za ulogu Glena Gulda u predstavi "Gubitnik".

ATA Images/R.Z.
 

Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja nagrađeni su asistentkinja scenografa Ivana Krnjić, kreator scenske maske Snežana Petković, modelari kostima Evica Mančić i Milica Milanković. Isto priznanje dobili su i glavni majstor za izradu kostima Marina Ilić i Tatjana Stajić, kao i majstor pozornice Miloš Pješčić.

U svom obraćanju, Vučković Manojlović je podsetila da je pozorište počelo sa radom 3. aprila 1948. godine, kada je odigrana predstava "Kralj Betajnove", u režiji Bojana Stupice, njegovog osnivača i podsetila na umetnike koji su nas napustili u proteklih godinu dana - Jagoša Markovića (1966-2023), Žarka Lauševića (1960-2023), Gojka Šantića (1946-2024), Zorana Erića (1950-2024) i Mirsada Tuku (1965-2023).

ATA Images/R.Z.
 

Podsetivši da je JDP u proteklih godinu dana imao šest premijera, i da su sa svojim predstavama gostovali u osam gradova i zemalja, Vučković Manojlović je naglasila da je za njih velika nagrada poseta i "veliko interesovanje publike". Prema njenim rečima, 80 posto karata rasproda se nekoliko sati po puštanju u prodaju. Direktorka pozorišta je podsetila da od jeseni traju radovi na sanaciji krova ovog teatra, kao i na zameni agregata, podova na obe scene, stolica, rasvete i drugog, uz pomoć Ministarstva kulture, a očekuje ih i radovi na zgradi Teatra "Bojan Stupica".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike