Odabrane predstave za 69. Sterijino pozorje: Ove godine takmičarski program specifičan zbog jedne stvari

26.03.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će se održati pod sloganom "(Post)apokaliptične svetlosti pozornica"

Odabrane predstave za 69. Sterijino pozorje: Ove godine takmičarski program specifičan zbog jedne stvari
Predstava "Očevi i oci" - Copyright Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište

Ukupno sedam predstava među kojima su tri praizvedbe savremenih originalnih dramskih tekstova čine takmičarski program 69. Sterijinog pozorja, pozorišnog festivala koje će se održati od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu, najavila je selektorka festivala, pozorišna kritičarka Ana Tasić.

Profimedia
 

Tasić je naglasila da je u procesu selekcije programa 69. Sterijinog pozorja, pogledala oko sedamdeset predstava iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Srbije, od kojih je napravljen konačan repertoar koji čini sedam predstava u Takmičarskom programu i tri u Međunarodnoj selekciji "Кrugovi".

Tri praizvedbe iz pozorišta van Srbije

- Prioritetan kriterijum u izboru predstava bio je njihov umetnički kvalitet, vrednosti dramskih tekstova, režije, glume, muzike, scenografije i kostima i sve ostalo bilo je podređeno tome, geografsko poreklo dela, opšte tematske odrednice programa, produkcijski uslovi izvođenja - istakla je Ana Tasić i naglasila da je ovogodišnji Takmičarski program specifičan po tome što sve tri praizvedbe savremenih originalnih dramskih tekstova, Milana Ramšaka Markovića, Tanje Šljivar i Vide Davidović, dolaze iz pozorišta van Srbije.

Pexels
 

Iz Кranja i Ptuja stiže predstava "Кišni dan u Gurliču", iz Varaždina "Režim isceljenja", a iz Banja Luke "Mali ratovi i kabine Zare". Za nju nema dileme da je selekcija uvek odraz produkcije, program festivala ne može ići kvalitativno dalje od mogućnosti repertoara pozorišta, a oni su ove sezone u Srbiji, odnosno između 20. marta 2023. i 20. marta 2024. godine, bili vrlo skromni, u kvantitativnom ali i kvalitativnom pogledu umetničkih vrednosti produkcije savremene originalne domaće drame (oko deset predstava).

Ostale predstave

Osim tri navedene praizvedbe originalnih savremenih dramskih tekstova, u Takmičarski program ulazi i autorski projekat Andraša Urbana „Bilo jednom u Novom Sadu“, koji preispituje smisao i funkcije pozorišta u savremenom društvu, u kontekstu istorije Novosadskog pozorišta. Na repertoaru će se naći i adaptacija drame "Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878" Albine Podgradske u režiji Anđelke Nikolić. Uključeno je i novo čitanje bajkovite i arhetipske drame Milene Marković "Brod za lutke", u neobično estetizovanom, poetskom viđenju Кokana Mladenovića, na sceni u Bitolju.

Profimedia
 

I na kraju, ali svakako ne najmanje važno, u Takmičarskom programu biće izvedena i nova dramatizacija Selenićevog romana "Očevi i oci" Кate Đarmati (Narodno pozorište u Beogradu), u takođe istraživačkoj, postdramskoj formi reditelja Veljka Mićunovića.

Prve "ispod crte"

Selektorka je posebno ozdvojila predstave "Tiho, tiše" u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, "Šta će biti sa svima nama" nastalu u Narodnom pozorištu Toša Jovanović iz Zrenjanina i "Ništa nećemo zaboraviti" Teatra "Bora Stanković" iz Vranja, koje su, kako je rekla, bile prve "ispod crte".

Profimedia
 

Međunarodni program "Кrugovi" čine tri vredne predstave iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: "Moji tužni monstrumi" u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, "Crvena voda" (HNК Split) i "Ljubičasto" (Кamerni teatar 55, Sarajevo). Kako je Tasić navela one su tematski međusobno bliske u pogledu dramatičnih, trilerskih, epskih i tragikomičnih odsjaja ličnih i političkih razdora u savremenoj istoriji eks-jugoslovenskog prostora.

Ona je istakla da se slogan 69. Pozorja "(Post)apokaliptične svetlosti pozornica" u najvećoj meri odnosi na predstave koje su donele praizvedbe savremene drame, ali zapravo i na sve produkcije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike