Bol je čest pratilac onih koji su dobri i čisti: Održana premijera "Staklene menažerije" u Madlenijanumu (FOTO)

01.04.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu

Bol je čest pratilac onih koji su dobri i čisti: Održana premijera "Staklene menažerije" u Madlenijanumu (FOTO)
Copyright Promo/Zoran Škrbić

U godini kada svet slavi 80 godina od praizvedbe drame "Staklena menažerija" genija američke dramaturgije Tenesija Vilijamsa, zemunsko pozorište Madlenianum pridružilo se jubileju premijerom istoimene predstave koja je sinoć održana na Maloj sceni u prevodu, režiji, scenografiji i izboru muzike Ivane Vujić.

Promo/Zoran Škrbić
 

Ljubavna priča 

"Staklena menažerija" je dobrim delom autobiografski komad ovog velikog autora koji, pišući u prvi plan stavlja osobu nežnu poput staklene figurice, Loru Vingfild. Lorina čistota u kontekstu okruženja u kojem živi doživljava se kao osobina koja je među ljudima izumrla na način na koji su izumrli jednorozi. Ova devojka koja na najnežniji način obožava svoju kolekciju staklenih figurica, a posebno svog jednoroga, doživljava ljubavnu priču sa mladićem Džimom koji nije u stanju da dokuči visinu na kojoj je Lorina duša. Lora je skučena u svom socijalnom životu i njen svet, osim staklene menažerije, predstavljaju još samo njena majka Amanda i brat Tom.

Promo/Zoran Škrbić
 

Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu. Iako je bol čest pratilac onih koji su dobri i čisti, ova drama, kao i predstava u Madlenijanumu, pozivaju na takav čestit način življenja. Takođe, "Staklena menažerija" predstavlja sredstvo kojim se pozorišni umetnici bore za one ljude koji su drugačiji, posebni, unikatni, osetljiviji od većine.

Promo/Zoran Škrbić
 

Rediteljka Ivana Vujić je 2009. godine imala u ovom teatru uspešnu režiju drame istog autora, "Mačka na usijanom limenom krovu". Ovog puta ona je predvodila projekat "Staklena menažerija". Vujić je predala uloge izuzetnom glumačkom timu i sa njima sarađivala u najlepšem nadahnuću i posvećenosti.

Odlične uloge vodećih glumaca

Loru tumači Tamara Aleksić koja je donela autentičnu tananost u nebrojeno nijansi crpeći stvaralački nektar iz dramskog dela, poimanja rediteljskog koncepta i ličnog doživljaja sveta drugačijih ljudi. Lori namenjenog mladića Džima igra mudro Nikola Rakočević odenuvši grubost lika u toplinu i osmeh, dajući celokupnoj predstavi da kroz njega upoznamo čitav jedan drugi svet koji postoji van porodice Vingfild, svet poslovnosti, kalkulacija, šablona i mode.

Promo/Zoran Škrbić
 

Ognjen Malušić kao Lorin brat Tom, u kojem se zapravo krije sam pisac Tenesi Vilijams, doneo je ubedljivo mladog čoveka koji je u teškim životnim okolnostima sačuvao u sebi ljubav za bližnje i odgovornost, ali je u neprestanoj ličnoj borbi i rastrzanosti između svojih snova i realnosti.

Promo/Zoran Škrbić
 

I konačno, raskošan lik Amande Vingfild, samohrane majke Lore i Toma, igra Borjanka Ljumović koja je stvorila ženu borca kakva se može sresti samo u kontekstu sveta "staklenih".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike