Veliko iznenađenje na skupu posvećenom Jagošu Markoviću: Dve popularne pevačice nastupile u čast preminulog reditelja (FOTO)

01.12.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Događaju je prisustvovala i porodica pokojnog umetnika

Veliko iznenađenje na skupu posvećenom Jagošu Markoviću: Dve popularne pevačice nastupile u čast preminulog reditelja (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Specijalno veče posvećeno nedavno preminulom pozorišnom reditelju Jagošu Markoviću (1966 - 2023) održano je sinoć na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Veče nije bilo u formi komemoracije održane krajem septembra u beogradskom Narodnom pozorištu, već u formi kolažnog sećanja na reditelja, a događaju je prisustvovala porodica pokojnog umetnika.

Osim dramskih umetnika koji su izvodili odlomke iz Markovićevih predstava, posebno iznenađenje je bilo u znaku gostovanja pevačica Tereze Kesovije i Amire Medunjanin.

Tanjug/Marko Đoković
 

Tokom ovog meseca je u JDP-u upriličen poseban program “Jagošev novembar” gde su igrane četiri predstave ovog reditelja - “Putujuće pozorište Šopalović” i “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, “Tako je ako vam se tako čini” Luiđija Pirandela i “Vrat od stakla” Biljane Srbljanović.

Tanjug/Marko Đoković
 

Kolažno veče je bilo u znaku tih predstava, tako da je prema konceptu bilo osmišljeno da glumci govore monologe iz aktuelnih pozorišnih komada. Monologe su izveli Vesna Trivalić, Jelisaveta Seka Sablić, Dragan Mićanović, Anita Mančić i Marko Janketić. 

Tanjug/Marko Đoković
 

Osedeo sam u pozorištu

Multimedijalni program dobrim delom je uključio mnoge inserte iz Markovićevih televizijskih gostovanja.

„Odrastao sam u pozorištu i u njemu osedeo. Ostajem zahvalan za sve što mi je dalo i za utočište koje mi pruža. Kao hram bezbedan od nedaća sveta. U njemu je uvek isto, konstantno prisutan red i poredak. Kada počne proba svi mi među sobom znamo i koje general i ko je vodnik. Gde god radio i u kom god vremenu, pozorište ima svoju gravitaciju i uvek me vodi ka pravim vrednostima. Hvala mu!”.

Nebojša Babić
 

"Ja sam tu zbog publike, ili možda i nisam. Činjenica je da režija ne postoji bez svih ostalih saradnika, od glumaca, preko kostimografa, scenografa, pisaca, tehničkog osoblja. Pozorište može bez svakog od nas, ali mi ne možemo bez pozorišta", govorio je Jagoš Marković.

Tanjug/Marko Đoković
 

Gorčin Stojanović je istakao činjenicu da ko god da je gledao makar delić bilo koje Jagoševe predstave, uvideo je da su one "sazdane od emocija, mašte, ljubavi i odgovornosti". Tokom spremanja predstave "Antigona" u Narodnom pozorištu, Stojanović je Markoviću otkrio jednu posebnu muziku. Pustio mu je da čuje melodiju idealnu za "Antigonu", i to je bio uvod za gostovanje Amire Medunjanin sa pesmom "A što ćemo ljubav kriti" koja je Jagoša opčinila za predstavu.

Tanjug/Marko Đoković
 

Iz naših srca nikada nećeš izaći

Na kraju večeri, publici se obratila upravnica JDP-a glumica Tamara Vučković Manojlović:

- Svi mi koji smo večeras tu, dobro znamo sa kakvim zanosom je Jagoš radio svoje predstave, gajio prijateljstva. Sve je radio sa velikim zanosom. Muzika ga je jako inspirisala. Zanos, muzika, ljubav, to je bio Jagoš. I zato večeras je sa nama, samo zbog ove noći je došla kod nas, vaša, naša, Jagoševa - Tereza Kesovija - rekla je Vučković najavljujući veliku jugoslovensku i hrvatsku divu koja je u pratnji muzičara otpevala pesme "Prijatelji stari, gdje ste?" i "Moja posljednja i prva ljubavi".

Tanjug/Marko Đoković
 

- Dragi moj Jagoše, divni moj prijatelju, dobri čoveče. Svi te volimo, evo tu je tvoja porodica sa tobom večeras, sve je u redu. Iz naših srca nikada nećeš izaći. Iz mojeg srca sigurno nikada nećeš - rekla je Tereza Kesovija.

Tanjug/Marko Đoković
 

Na kraju je na platnu emitovana serija fotografija iz života dramskog umetnika, uz emitovanje pesme "Zemljo moja", autora Kemala Montena, u izvođenju grupe "Ambasadori" i Ismete Krvavac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike