Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo 75. rođendan: Zajedništvo i predanost u razmeni emocija (FOTO)

03.04.2023

16:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Na svečanosti su dodeljene Godišnje nagrade ovog teatra

Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo 75. rođendan: Zajedništvo i predanost u razmeni emocija (FOTO)
Copyright Promo/Jakov Simović

Danas je svečano proslavljen jubilarni, 75. Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kao i svake godine, prisutni su se podsetili događaja koji su obeležili život i rad ovog teatra od prošlog 3. aprila.

Promo/Jakov Simović
 

Predstavljene su monografije o Teatru „Bojan Stupica“, čiji je autor Aleksandar Milosavljević, najavljen je prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan publici na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama, a dodeljene su i Godišnje nagrade i priznanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Promo/Jakov Simović
 

Dobitnici

Godišnje nagrade za režiju dobili su Jagoš Marković za „Čudo u Šarganu“, Vito Taufer za „Edipa“ i Egon Savin za „Razvojni put Bore šnajdera“.

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su glumice i glumci: Anita Mančić za ulogu Ikonije u predstavi „Čudo u Šarganu“, Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi „Čudo u Šarganu“, Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ i ulogu Prosjaka u predstavi „Čudo u Šarganu“, Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi, Nataša Ninković za ulogu Jokaste u predstavi „Edip“, Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi „Edip“, Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi „Tit Andronik“, Sloboda Mićalović za ulogu Ona u predstavi „Vatre“, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene u predstavi „Vatre“ i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi „Vatre“.

Kolektivna nagrada

Godišnja kolektivna nagrada za glumačko zajedništvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije dodeljena je glumačkom ansamblu predstave „Razvojni put Bore šnajdera“: Nenadu Jezdiću, Irfanu Mensuru, Branislavu Lečiću, Radovanu Vujoviću, Nebojši Milovanoviću, Ognjenu Nikoli Raduloviću, Branki Šelić, Tamari Dragičević, Milici Gojković, Đorđu Pantoviću i Lazaru Đukiću.

Promo/Jakov Simović
 

Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi „Edip“.

Lana Cvijanović je laureatkinja Godišnje nagrade JDP-a za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“, a Ireni Popović pripala je Godišnja nagrada JDP-a za muziku u predstavi „Tit Andronik“.

Nagrada „Nebojša Glogovac“

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja ove kuće dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu „Edipa“ u istoimenoj predstavi.

Promo/Jakov Simović
 

Nagrada „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi „Edip“ i Saturnina u predstavi „Tit Andronik“. Pozorište je, zajedno sa Gradom Beogradom, ustanovilo ovu nagradu 2021. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike