Poslednja predstava Jagoša Markovića "Ćelava pevačica" trijumfovala na Danima komedije: Olgi Odanović "Zlatni ćuran" za životno delo (FOTO)

27.03.2024

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Nagrade će biti uručene večeras, na Svetski dan pozorišta

Poslednja predstava Jagoša Markovića "Ćelava pevačica" trijumfovala na Danima komedije: Olgi Odanović "Zlatni ćuran" za životno delo (FOTO)
Scena iz predstave "Ćelava pevačica" - Copyright Promo/Duško Miljanić

Žiri festivala "Dani komedije" u Jagodini, u sastavu Svetislav Bule Goncić, predsednik, Đurđa Tešić i Željko Jovanović, odlučio je da nagrada "Mija Aleksić" za najbolje pozorišno ostvarenje pripadne predstavi "Ćelava pevačica", Ežena Joneskua, u režiji Jagoša Markovića, u produkciji Centra za kulturu Tivat. Ovo je bilo njegovo poslednje delo.

Promo/Duško Miljanić
 

Posthumno za najbolju režiju

Jagoš Marković je posthumno nagrađen za najbolju režiju, a isti komad je osvojio još tri priznanja. Olga Odanović za ulogu Gospođe Borio, za najbolje glumačko ostvarenje, Branimir Popović je za ulogu vatrogasca Kapoa Pompijerija laureat nagrade "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu, a nagradu za najbolje kostimografsko ostvarenje osvojila je Marija Marković Milojev.

Promo/Duško Miljanić
 

Prvakinja nacionalnog teatra Olga Odanović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Zlatni ćuran" za životno delo.

Promo/Duško Miljanić
 

Najbolja glumačka ostvarenja

Za najbolja glumačka ostvarenja nagrade su dodeljene i Nenadu Jezdiću za rolu u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera", u režiji Egona Savina, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Minji Peković za ulogu Klovna u predstavi "Bravo za klovna", u njenom autorskom projektu, u produkciji Narodnog pozorišta Subotica.

Promo/Nebojša Babić
 

Najbolji mladi glumci su Sara Simović i Milan Kolak, koji su ostvarili naslovne uloge u drami "Ljubinko i Desanka" Ace Popovića Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Zrenjanin. Marija Kalabić je nagrađena za najbolju scenografiju u komadima "Bravo za klovna" i "Ljubinko i Desanka".

Specijalno priznanje za muziku dodeljeno je autorima Robertu Pešutu Manjfiku i Aleksanderu Pešutu Šacu u predstavi "Radovan treći", Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Vita Taufera.

Promo/Ana Marković
 

Nagrade će biti uručene večeras, na Svetski dan pozorišta. U čast nagrađenih, Narodno pozorište Beograd izvešće duodramu "Dečije povrede" Džozefa Radživa u režiji Ivana Vukovića, u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Vuk Kostić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike