Dragan Mićanović je novi Sirano de Beržerak: Pogledajte kako mu stoji čuveni nos (FOTO)

19.03.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumac ponudu za ovu ulogu nije očekivao

Dragan Mićanović je novi Sirano de Beržerak: Pogledajte kako mu stoji čuveni nos (FOTO)
Copyright Promo/Nebojša Babić

Premijera predstave "Sirano" Edmona Rostana, u režiji Gorčina Stojanovića, biće održana u utorak, 19. marta, u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Promo/Nebojša Babić
 

- Ostvario mi se dečački san da režiram "Sirana", na čemu sam zahvalan upravnici Tamari Vučković i mom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U pitanju je kapitalno delo dramske književnosti koje radite samo onda kada imate Sirana za podelu. A ovde naravno imamo Dragana Mićanovića. Nije da se sada ulagujem mom prijatelju i kolegi Mićku, ali zaista je tako. Jednostavno ja ne znam boljeg glumca od Mićanovića koji bi dočarao Sirana. Verovatno ima dobrih glumaca koji bi ga igrali, ali ja ih stvarno ne znam - rekao je Stojanović prilikom susreta sa medijima.

Promo/Nebojša Babić
 

Iznenađen ponudom

Glavni glumac u ovom komadu Dragan Mićanović u ulozi Sirana de Beržeraka, nakon duže pauze vraća se sa novom rolom na scenu svog matičnog pozorišta i priznaje da ga je teatar iznenadio ovom ponudom, koju nije nimalo očekivao. Mićanović se nadao da će u ovim godinama možda zaigrati Kralja Lira u istoimenom istorijskom komadu Vilijama Šekspira, i prvi utisak mu je bio da je Sirano prilično iza njega, da uloga pripada nekom mlađem glumcu, da je to prošlo vreme.

 - Pomislio sam zašto mi to rade, nisam znao da li treba da budem zahvalan pozorištu ili da se ljutim - otkrio je glumac i dodao da se prvi put susreo sa komadom u stihovima "Sirano de Beržerak" na Fakultetu dramskih umetnosti, ranije mu to delo nije bilo poznato.

Promo/Nebojša Babić
 

- Kada mi je Gorčin dao njegovu adaptaciju "Strana", ja sam se u to delo ponovo istinski zaljubio. Ne znam u šta konkretno, ali u sve sam se zaljubio kao na studijama, kada sam želeo da ga igram na sceni. I tako smo prezimili ovu 2024. godinu sa tim divnim stihovima, otvorili smo mozak, glavu, dušu - naglasio je Mićanović i dodao da su Rostanove reči pravi vanvremenski stihovi.

Glumac je rekao da su stvarali i maštali taj vanvremenski svet, ljubomorno ga svi zajedno čuvali na probama, a "sada ćete ga i vi videti kada iz našeg rudnika izađemo na svetlo".

Promo/Nebojša Babić
 

- Istovremeno sam tužan i srećan, pomešana su mi osećanja. Tužan što završavamo probe i što nema više tog divnog procesa sa ovim divnim mladim ljudima, a opet sam srećan što izlazimo sa premijerom - zaključio je Mićanović.

Nos nije bio baš tako veliki

"Sirano de Beržerak" je drama u stihovima francuskog pisca Edmonda Rostana, premijerno prikazana u Parizu 1897. godine. Naslovni protagonista je značajan pesnik i mačevalac iz 17. veka, a sam sadržaj u nekoliko scena prikazuje neke od najvažnijih događaja iz njegovog života. Tu je pre svega nesrećna ljubav prema lepoj rođaki Roksani, za koju je čvrsto verovao da nema šanse jer ima veliki nos, i zbog čega je pomagao svom mladom pomoćniku Kristijanu da osvoji njeno srce putem pisama koje je lično Beržerak pisao.

Promo/Nebojša Babić
 

Sirano de Beržerak (1619 -1655) bio je francuski dramatičar i duelist rodom iz Pariza, danas najpoznatiji po fiktivnim delima koja se bave njegovim životom, a od kojih je najpoznatija drama Edmona Rostana. U tim delima Sirano se često opisuje kao osoba sa ogromnim nosem. Portreti takođe prikazuju da je on zaista imao veliki nos, ali ipak ne tako veliki kao u Rostanovoj drami.

Pored Mićanovića u ovoj predstavi igraju i Anita Mančić, Marija Vicković, Nina Martinović, Joakim Tasić, Nebojša Milovanović, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Katarina Veljović, Stefan Jevtović, Lazar Đukić, Teodor Vinčić, Ognjen Nikola Radulović, Stojša Oljačić, Luka Antonijević, Luka Radosavljević, Maja Kolundžija Zoroe, Hristina Tatić, Ivan Blagojević, Luka Sević, Vukašin Jovanović, Ana-Marija Stamenković, Sara Pavlović i Nikola Vasić / Viktor Radišić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike