Sa groba Nebojše Glogovca nekoliko puta je ukraden krst, a njegov otac stalno zatiče jednu stvar: Šest godina od smrti Maestra glume

09.02.2024

11:30

0

Veliku želju nije uspeo da ostvari

Sa groba Nebojše Glogovca nekoliko puta je ukraden krst, a njegov otac stalno zatiče jednu stvar: Šest godina od smrti Maestra glume
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Nebojša Glogovac, napustio nas je na današnji dan, pre tačno šet godina, samo mesec dana nakon što je saznao da boluje od najpodmuklije bolesti, kancera pluća.

Ivica Veselinov/ATAImages
 

Šest dugih godina je prošlo bez Maestra glume, kojeg su svi voleli, kako oni koji su retko zalazili u pozorište, tako i oni koji su u svakom trzaju glumca na sceni tražili bravuru.

Bio je zahvalan svom poslu

Tokom karijere tumačio je veliki broj likova različitih naravi, temperamenta, osobina, navika, pogleda na svet...

O sebi je govorio da je kampanjac i asketa, dok su kolege i prijatelji uvek obožavali da budu u njegovom društvu.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Govorio je da je na neki način bio zahvalan svom poslu, jer je mnogo toga mogao da sazna, mnogo puta je dušu nahranio samo čitajući dela, a onda igrajući ih uspeo da proživi i neke tuđe sudbine, kao i da bolje shvati druge ljude.

A kakva je bila njegova sudbina? Možda se odgovor krije u njegovoj poslednjoj ulozi u predstavi "Hamlet" u režiji Ace Popovskog, koju je odigrao 13. decembra 2017. godine.   

Poslednja želja

U karijeri je odigrao 43 filmske i televizijske uloge, 19 televizijskih serija i u pet kratkih filmova,  čini se mnogo toga. Ipak, ostala je jedna velika neostvarena želja a tiče se njegove velike strasti prema svom klubu - Crvenoj Zvezdi. Želeo je da organizuje pozorišnu predstavu na stadionu.  

- Moja ideja je da se jedna predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta igra na Marakani. To bi bio veliki projekat, da pored bine tu budu i video-bimovi. Eto, videćemo da li ćemo uspeti. Da razmrdamo Zvezdu kao klub i neke dobre kontakte sa publikom ostvarimo, privučemo neke nove ljude. - govorio je Glogovac. Nažalost, nikada to nije dočekao.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Danas i nakon šest godina, bol i tuga, ne prestaju.

Duboka rana koja nikad neće zarasti

Otac glumca protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, prvi put o preranom gubitku sina, progovorio je pet godina nakon njegove smrti. Pored duboke rane koja nikad neće zarasti, otac glumca je dodatno bio duboko povređen, jednim činom nakon sinovljeve smrti.

On je u emisiji "Dok anđeli spavaju" ispričao da mu nisu dozvolili da na sinovljev grob postavi krst na mestu gde je sahranjen, u Aleji zaslužnih građana, što mu je posebno teško palo jer je Nebojša bio vernik i suštinski vezan za crkvu.

Otac Milovan od ideje da postavi versko obeležje na Nebojšin grob ne odustaje ni danas iako su dva krsta već nestala sa Glogovčeve večne kuće.

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Dan posle sahrane, kad smo došli na grob, bilo je mnogo cveća i venaca, kao i drveni krst. Nije ga bilo kad sam došao sledeći put. Objasnili su mi da su ga stavili ispod ploče jer u Aleji zaslužnih građana nije predviđeno da stoje verska obeležja. Ne pitajući nikoga, otišao sam u jednu livnicu i napravio krst od bronze, koji je doskora stajao. Da li su ga sklonili ili ga je neko ukrao, ne znam. Nameravam da stavim kameni krst, mora da stoji versko obeležje - poručio je protojerej-stavrofor i dodao:

Nema dana da na njegovom grobu ne zateknem cvet

- Nema dana da na njegovom grobu ne zateknem cvet. Imao je očigledno mnogo poštovalaca. Ploča je uvek sređena, obrisana, nekoliko sveća gori. Drago mi je zbog toga. Tokom razgovora s Marinom Rajević Savić Milovan je priznao da nije baš uvek bio potpuno svestan Nebojšinog talenta.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Da je stvarno vrhunski glumac, shvatio sam kad je na Filmskom festivalu u Puli dobio nagradu za najboju mušku ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske", iako je pre toga igrao Dražu Mihailovića - rekao je s roditeljskim ponosom i prisetio se kako je imao veliku želju da sin krene njegovim stopama, da kao i on postane svešteno lice, ali da se Glogi ipak opredelio za glumu, prenosi Kurir.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike