"Topli film" otvara 17. Beldocs: Zvezda serije "U klinču" u šokantnoj ulozi (FOTO/VIDEO)

02.04.2024

11:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma

"Topli film" otvara 17. Beldocs: Zvezda serije "U klinču" u šokantnoj ulozi (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Beldocs

Dugometražno dokumentarno ostvarenje „Topli film“, autora Dragana Jovićevića, otvoriće 17. Beldocs, 22. maja 2024. godine.

Promo/Beldocs
 

„Topli film“ je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Kvir likovi u domaćoj kinematografiji

„Topli film“ pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla takozvanih kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, „Topli film“ tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma.

Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od „Život je naš“ i „Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do „Južnog vetra“ i „Kelta“ u novije vreme. Kroz tu istorijsku „vožnju“, vode nas dvojica mladih glumaca - Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju i osećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti.

Promo/Beldocs
 

Medijski napad na produkciju filma

Film počinje upravo medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego što je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljašnjih okolnosti na tretman LGBT+ likova tokom duge istorije ovdašnje kinematografije okosnica ovog ostvarenja. Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, koji su glavni protagonisti filma, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u „Toplom filmu“, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari.

Među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika i Jovana Markovića, te Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković.

Promo/Beldocs
 

Milan Jelić poslednji put na filmu

U „Toplom filmu“ se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir „kvir estetike“, autor legendarnog filma „Bubašinter“. Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa Natašom Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju.

Promo/Beldocs
 

Sedamnaesto izdanje Beldocs festivala održaće se u periodu od 22. do 29. maja 2024. godine na nekoliko lokacija u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike