Danas počinje prodaja ulaznica za 52. FEST: Svetski filmski hitovi i najnovije uloge naših najpopularnijih glumaca (FOTO)

14.02.2024

09:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Publiku očekuje 10 dana festivala, tokom kojih će moći da vidi 108 ostvarenja iz četrdesetak zemalja

Danas počinje prodaja ulaznica za 52. FEST: Svetski filmski hitovi i najnovije uloge naših najpopularnijih glumaca (FOTO)
Copyright Promo/FEST

52. FEST otvara film “Bartonova akademija”, koji je režirao Oskarovac Aleksander Pejn, a koji ima više nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, dok će poslednju klapu na festival 3. marta spustiti poslednji film Žarka LauševićaRuski konzul”, koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić. 

Promo/Vision Team
 

Ljubitelje filma očekuje 10 dana festivala, tokom kojih će moći da vide 108 filmova iz četrdesetak zemalja. Uz Glavni takmičarski program, filmove gledamo u okviru programskih celina Gala, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST , ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

Nova ostvarenja velikih reditelja

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove: Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije Kopole, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Jurij Bikov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Profimedia
 

Među filmovima koje ne treba propustiti tu su pretendenti za Oskara “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, “Zona interesa” Džonatana Glejzera, “Anatomija pada” Žistin Trije, sa Sandrom Hiler, dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, “Dečak i čaplja” Hajaa Mijazakija koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film, zatim “Četiri ćerke” rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, kao i “Gospodar” Jurija Bikova, dokumentarac “Uspon i pad Džona Galijana” sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, “Zelena granica” Agneške Holand (Nagrada žirija na festival u Veneciji), “Ja kapetan” Matea Garone - nominovan za Oskara za najbolji strani film, “Eskort” Lukasa Nole, “Dok ne istekne vreme” Liliane Kavani  i još mnogo toga.

Profimedia
 

Nikako ne treba izostaviti ni film “Sanjari” Bernarda Bertolučija, koji je nakon 20 godina ponovo na FESTU (prikazan 2004.) sada restauriran u 4K i biće prikazan u u okviru selekcije FEST klasik.

Najnovije uloge popularnih glumaca

Od glumaca sa nama bližih područja gledaćemo poslednje bravure Radka Poliča i Žarka Lauševića, ali i uloge Nebojše Dugalića, Mojce Funkl, Franke Mandić, Jura Henigmana, Tihane Lazović, Slavka Sobina, Jasne Đuričić, Nikole Đurička, Leona Lučeva, Slobode Mićalović, Ivana Bosiljčića, Tamare Krcunović, Gorana Bogdana, Filipa Đurića, Mire Banjac i mnogih drugih.

Promo/Košutnjak Film
 

FEST je ostao veran raznolikosti žanrova, te ni ove godine neće izostati drama, triler, dokumentarni, kratki, akcioni, biografski, horor, romantična komedija, ratna drama, istorijski i animirani film, što su samo neki od razloga za kupovinu karata čija je cena od 400 do 600 dinara, a za otvaranje i zatvaranje 1000 dinara.

Šest lokacija

Festovski program prikazuje se na šest beogradskih lokacija od MTS Dvorane, preko Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra do Jugoslovenske kinoteke, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ulaznice za FEST se prodaju na blagajnama gde se programi održavaju, kao i onlajn putem sajta tickets.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike