"Udar sreće" pedeseti film Vudija Alena: Da li je ovo poslednje ostvarenje? (FOTO/VIDEO)

08.01.2024

18:00

0

Snimljen u Francuskoj

"Udar sreće" pedeseti film Vudija Alena: Da li je ovo poslednje ostvarenje? (FOTO/VIDEO)
Vudi Alen - Copyright Profimedia

Film "Udar sreće" (Coup De Chance) je prvi film Vudija Alena koji je u potpunosti snimljen na francuskom jeziku.

Većina kritičara nakon što je film premijerno prikazan na Venecijanskom festivalu proglasila ga je njegovim najboljim delom poslednjih godina, a uskoro stiže i u bioskope.

Profimedia
 

"Udar sreće" je priča o ljubavi, neverstvu i smrti.

Najsmešniji film poslednjih godina

U recenziji u kojoj je film ocenio sa četiri zvezdice, Kevin Maher iz Tajmsa nazvao ga je Alenovim „najboljim filmom u poslednjoj deceniji" posle niza „neverovatno neuravnoteženih filmova".

Robi Kolin iz londonskog Telegrafa opisao je Alenovu najnoviju komediju kao „njegov najsmešniji film poslednjih godina", ocenivši ga sa tri zvezdice.

Profimedia
 

Pre optužbi za seksulano zlostavljanje svoje pastorke, Vudi Alen je "isporučivao" jedan film godišnje.

Dojadilo mu da traži novac za svoje filmove

Nakon trogodišnje pauze Vudi Alen je snimio film  “Udar sreće”. Ceo film je snimio u Francuskoj, što je za Vudija neobično, s obzirom da je ranije snimao uglavnom u Americi i Velikoj Britaniji.

On je najavio da mu je ovaj film najverovatnije poslednje ostvarenje, jer mu je "dojadilo da traži i onako skromna sredstva za svoje filmove", kao i da će se posvetiti muzici i književnosti.

Profimedia
 

Prijemom film u Veneciji Vudi Alen je bio presrećan. Film je ispraćen ovacijama, koje bi trajale i duže da ih sam Alen nije prekinuo, jer je bio suviše ganut, pa je sišao sa scene.

Povratak starih emocija

Žanrovski je film dosta teško odrediti. Negde piše da je to komedija, ali možda je najpreciznije film nazvati kao duhovitu triler-dramu, što se da zaključiti iz same priče.

Fani (Lou de Laâge) i Žan (Melvil Poupaud) naizgled su idealan par, zadovoljni su svojim karijerama i žive u otmenoj pariskoj četvrti, međutim Fani tada sretne Alena (Niels Schneider), kolegu iz srednje škole s kojim je nekad bila vrlo bliska, i nekadašnji emocije brzo se vraćaju.

Profimedia
 

Počinju sve češće da se viđaju, Alan je pisac, što se Fani dopada, dok ono što radi Žan – mešetarenje s deonicama kako bi bogataše učinio još bogatijima – nikad joj se nije sviđalo.

Fani i Alan započinju vanbračnu vezu, koja je obuzima do te mere da i sam Žan primećuje da s njom nešto nije u redu. Kako i ne bi, kad ga ona namerava napustiti i preseliti se sa Alenom.

Za početak, Žan unajmljuje privatnog detektiva koji potvrđuje njegove sumnje, a kako njegov posao uključuje poznanstvo s raznoraznim sumnjivim tipovima, lako nalazi dvojicu plaćenih ubica koji će likvidirati Alana.

Profimedia
 

Neke je kritičare “Udar sreće” (film bi bolje bilo prevesti kao “Udar sudbine”) podsetio na ranije Alenovo ostvarenje “Završni udarac”, i tamo ima romansi i ubistva, ali videćete, ovo je nešto zaista posebno.

(Jutarnji.hr)

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike