Ivan Bosiljčić za 24sedam: Vrisak iz publike nas je zaprepastio, završili smo u suzama (FOTO/VIDEO)

10.11.2023

20:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Emotivni potres koji mi se desio u Petrogradu nosiću u sebi celog života", ističe glumac

Ivan Bosiljčić za 24sedam: Vrisak iz publike nas je zaprepastio, završili smo u suzama (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Dejan Ćirić

U predstavi „Rat i mir“, po čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, koja je na repertoaru Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu u nedelju, 12. novembra od 20 časova, prvi put pred beogradskom publikom u ulozi grofa Pjera Bezuhova nastupiće Ivan Bosiljčić.

Promo/Vladimir Postnov/Alexandrinsky Theater
 

Popularni dramski umetnik debitovao je u ovoj ulozi nedavno kada je Narodno pozorište dve večeri zaredom, 18. i 19. septembra, sa velikim uspehom nastupilo u čuvenom Nacionalnom dramskom teatru Rusije „Aleksandrinski“ u Sankt Peterburgu u okviru 14. Međunarodnog pozorišnog festivala „Aleksandrinski”.

Molitva za ovaj naš svet

- Bio sam jedan od mnogih gledalaca ove predstave koji je zadivljen dirljivom glumačkom igrom, rediteljskom postavkom i dramaturškom intervencijom ovog remek-dela. Naročito me intrigiralo to što je priča u ovoj koncepciji smeštena iznad prostora i vremena. Sticajem vanrednih okolnosti dobio sam priliku da iz uloge gledaoca pređem u ulogu glavnog junaka i da se ansamblu pridružim u izvedbi pred ruskom publikom. To što nam se desilo u Sankt Peterburgu je možda najintenzivniji teatarski kontakt između publike i glumaca koji sam ikad doživeo. Na sceni Aleksandrijskog teatra sam shvatio da je predstava "Rat i mir" Narodnog pozorišta, molitva za ovaj naš svet. I čast mi je što se pridružujem toj molitvenosti u ovom trenutku - kaže Bosiljčić.

Promo/Vladimir Postnov/Alexandrinsky Theater
 

Popularni glumac za portal 24sedam otkriva splet neverovatnih okolnosti koje su ga dovele do ove uloge i detalje koje nikada ranije nije doživeo u karijeri:

Da li je istina da ste glavnu ulogu Pjera Bezuhova spremili za samo nekoliko dana?

- Sticajem okolnosti, da. Sad kad na to pomislim nije mi do kraja jasno kako sam to uspeo u tako kratkom roku. Ovo je izgleda bio jedan od onih momenata kada ste toliko motivisani nekim podvigom, da prevazilazite svoje mogućnosti. Imao sam par dana i nekoliko proba da naučim tekst predstave koja traje tri sata. Ali u tom naletu inspiracije, uspeli smo da uvedemo jedan novi momenat, posebno za ovu priliku - delove predstave koleginica Teodora Dragićević i ja smo igrali na ruskom. Reakcija publike je bila poput zemljotresa.

Promo/Vladimir Postnov/Alexandrinsky Theater
 

Emotivni potres

Na sceni Aleksandrijskog teatra igrali su najveći ruski glumci u režiji najpoznatijih reditelja njihovog podneblja. Po prvi put na sceni ovog pozorišta su izvođeni komadi Čehova, Ostrovskog... Kakav je bio osećaj igrati Tolstoja baš na ovoj sceni?

- Mi smo u Sankt Peterburgu odigrali dve predstave zaredom. Videlo nas je preko dve hiljade ljudi. Pa još "Rat i mir", i to u ovom trenutku. Iako sam zbog snimanja živeo godinu dana u ovom gradu i naviknut sam na njegovu energiju i ljude, bilo mi je neočekivano dirljivo da u pozorištu igram za njih. Po kolegama iz ansambla, njihovom doživljaju i igri shvatio sam da emotivni potres koji mi se desio ovaj put u Petrogradu nije samo moj lični, nego da i oni prolaze kroz identično iskustvo. Objektivno, ovo je bio događaj koji se nosi u sebi ceo život.

Ivan Bosiljčić Foto: Privatna arhiva Ivana Bosiljčića
 

Zagrljaj iz kog smo izašli u suzama

Šta je bio vrhunac ovog gostovanja? 

- U jednom momentu naš junak iz očaja vikne: "Ja verujem, svim srcem verujem da će doći dan kada ratova više neće biti. Ali da li je to uopšte moguće? Da li još neko osim mene veruje u to?". Na naše zaprepašćenje neko iz publike je vrisnuo: "Da! I ja verujem". I za njim su svi prisutni u sali počeli da viču: "I ja! Da! Verujem!". Hiljadu ljudi je u glas hrabrilo glavnog junaka da ne odustaje od svoje vere. Kao da nismo u teatru. Dovikivali su sa galerija i dozivali nas da ih pogledamo. To je trebalo izdržati i nastaviti predstavu dalje. Ovo je bio jedan veliki zagrljaj istomišljenika. Zagrljaj iz kog smo izašli u suzama - zaključuje Bosiljčić koji će ulogu grofa Pjera Bezuhova tumačiti u ravnopravnoj alternaciji sa Hadži Nenadom Maričićem.

Promo/Nemanja Živković
 

U podeli su i Miodrag Krivokapić (Knez Bolkonski), Danilo Lončarević (Andrej), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Marija), Zorana Bećić Đorđević (Liza), Dušan Matejić (Grof Rostov), Bojana Stefanović (Grofica Natalija Rostova), Teodora Dragićević (Nataša), Nemanja Stamatović (Nikolaj), Nina Nešković (Sonja), Slobodan Beštić (Knez Kuragin), Kalina Kovačević (Elen), Petar Strugar (Anatol), Vučić Perović (Boris Drubecki) i Nedim Nezirović (Napoleon Bonaparta).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike