Poslednji film Žarka Lauševića zatvara 52. FEST: "Rusija će opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko" (FOTO/VIDEO)

07.02.2024

09:20

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je dramatična priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize

Poslednji film Žarka Lauševića zatvara 52. FEST: "Rusija će opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko" (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Vision Team

Film reditelja Miroslava Lekića "Ruski konzul", poslednje ostvarenje glumca Žarka Lauševića (1960-2023), zatvoriće 3. marta 52. FEST, saopštio je Centar beogradskih festivala.

Promo/Vision Team
 

Film rađen prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, dramatična je priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize, a zaplet vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Promo/Vision Team
 

Ko je ruski konzul?

Doktora Iliju Jugovića, koji po kazni biva premešten u bolnicu u Prizrenu tumači Nebojša Dugalić, a Žarko Laušević igra profesora istorije Ljubu Božovića, "ruskog konzula" naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko", što čini da se protiv njega okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića, ali u njegovu zaštitu staje Jugović.

Promo/Goran Đukanović
 

U filmu igraju i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Mensur Šafkiju, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i drugi.

Laušević se poslednji put pojavio u javnosti u oktobru prošle godine kada se na premijeri filma “Heroji Halijarda” poklonio publici u MTS dvorani. Nakon duge i teške bolesti preminuo je 15. novembra 2023. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike