Poznato koji film otvara 52. FEST: Ostvarenje koje diše za vratom "Openhajmeru"i "Barbi" u nominacijama za Oskara (FOTO/VIDEO)

08.02.2024

13:30

0

Među najboljima za glavnu mušku ulogu, sporedna žensku, originalni scenario...

Poznato koji film otvara 52. FEST: Ostvarenje koje diše za vratom "Openhajmeru"i "Barbi" u nominacijama za Oskara (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Cebef/Dušan Milenković

Međunarodni filmski festival Fest, 23. februarau MTS dvorani otvoriće film "Bartonova akademija", koji je režirao dvostruki Oskarovac Aleksander Pejn.

Profimedia
 

"Bartonova akademija" (The Holdovers) Aleksandra Pejna ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

Delikatno napisana komedija

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik.

Profimedia
 

Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao "šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija", igraju: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.

Zlatni globus za mušku ulogu

Film "Bartonova akademija" je već nagrađen 2023. Zlatnim glubusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Profimedia
 

Kako u SAD-u vole da naglase, reditelj, scenarista i producent grčkog porekla, Aleksander Pejn, jedan je od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i "finalni rez" svojih filmova.

Profimedia
 

Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je zaradio dva Oskara za adaptirani scenario, 2005. za "Stranputice" i 2012. za "Potomke", osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za osvajanje istih poput: Džeka Nikolsona, Keti Bejts, Džordža Klunija, Brusa Derna.

"Ikona nezavisnog filma" Pejn rediteljski potpisuje i hvaljene filmove: "Sve o šmitu" iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), "Nebraska" iz 2013. i "Smanjivanje" iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike