Nele Karajlić: Kako Jugoslavija može da se raspadne kad Aleksandra Prijović puni arene u regionu

22.12.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Ona je samo administrativno podeljena, ima nekih granica koje da bi prešli morate imati jednu knjižicu koja se zove pasoš", ističe muzičar i pisac

Nele Karajlić: Kako Jugoslavija može da se raspadne kad Aleksandra Prijović puni arene u regionu
Nele Karajlić - Copyright Promo/ETM Produkcija

Multimedijalna promocija knjige „Solunska 28 III deo - O seksu, drogi i rokenroluDr Neleta Karajlića, uz mini koncert, održana je sinoć u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu.

U pitanju je završni roman trilogije “Solunska 28", a Karajlić je poručio da je uveren kako Jugoslavija i dalje postoji. On je primetio da ga pogled na veliku salu SKC-a podseća na koncert koji je na tom mestu imao pre tačno 40 godina sa svojim rok bendom "Zabranjeno pušenje".

Promo/Laguna
 

Ušivanje glave tokom svirke

- Mislio sam prvo tada da je to bila neka zafrkancija, jer svirati u ono doba Jugoslavije u ovoj sali SKC-a bilo je nedostižno, praktično nemoguće, i sumnjali smo da je to istina. Tada je u SKC-u mogao da svira otprilike - niko i samo Branimir Džoni Štulić - rekao je Karajlić i otkrio da su dva puta uspešno nastupali na tom mestu. Ali, kako je naveo, desila mu se jedna nezgoda i morao je da tokom svirke ode u Hitnu pomoć da mu ušivaju povređenu glavu.

- Bend je onda svirao bez mene sigurno pola sata, i tu sam shvatio da je zapravo svako zamenljiv, makar to bio i frontmen grupe - otkrio je Karajlić.

ATA Images/Antonio Ahel
 

On je čitaocima približio da mu je fenomen i istovremeno enigma bio period 80-ih godina o kome su svi redom govorili kao da je "pravi raj na zemlji" i da je neobjašnjivo šta se onda tu zapravo dogodilo. Karajlić je ocenio da se tada desila "veoma dramatična decenija od smrti Josipa Broza Tita do jedne društvene, socijalne, ekonomske, državne krize", što je onda dovelo "do tako užasnih ratova o kojima ne želim da razgovaram niti da ih se sećam".

Jugoslavija se nije raspala

- Međutim, popularna kultura je tada ostavila dubok trag, što traje i dan-danas. Zato tvrdim da se Jugoslavija uopšte nije raspala. Kako može da se raspadne čim neke moje koleginice kao Aleksandra Prijović pune velike Arene i dvorane u regionu. Svi oni slušaju istu muziku, gledaju iste filmove, tako da nemoguće da je nema, Jugoslavija je spašena. Ona je samo administrativno podeljena, ima nekih granica koje da bi prešli morate imati jednu knjižicu koja se zove pasoš - smatra Nele.

Treći deo trilogije „O seksu, drogi i rokenrolu“ donosi novu priču Milana Jankovića, rođenog na adresi iz naslova knjige, o tome kako je krvavi raspad Jugoslavije izbegnut zahvaljujući poverenju svih njenih naroda i narodnosti u rokenrol. Moderatorka razgovora Tanja Vučković ispred Lagune je istakla da je reč o završnom delu trilogije „Solunska 28“, čime je stavljena tačka na priču o sudbini jedne adrese na Dorćolu i nekoliko generacija koje su tu živele.

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Uvek sam posmatrala Neleta kao živu legendu domaće kulture i čega god da se dohvati od tih umetnosti, on to radi do kraja, daje se u potpunosti, od muzike, scenarija za televiziju (gledani serijali "Top lista nadrealista" i "Složna braća"), a sada i kao pisac ima dugačke redove za potpisivanje knjiga - ocenila je Vučković.

Zatvaranje jednog kruga

Urednik knjige, pisac i scenarista Vule Žurić je naveo da je upoznao Neleta na Mundijalu u Južnoj Africi, ali da ih je pored fudbala i Svetskog prvenstva, najviše spojila književnost, jer su obilazili i uzvraćali promocije jedan drugome. Urednik je podsetio da je njihovo druženje išlo kroz prvi Neletov roman "Fajront u Sarajevu", i onda kroz čitavu trilogiju "Solunska 28: O novcu i strastima", "O prijateljstvu i izdaji" i sada "O seksu, drogi i rokenrolu".

Žurić je ocenio da finalni deo trilogije ujedno predstavlja zatvaranje jednog kruga ili okončanje spirale, "ali ni tu nije definitivni kraj njegove kreativnosti, jer kada nema pisanja, tu je Neletu muzika, a kada nema koncerata, onda je tu galerija "Sanjaj" u centru Beograda - koju vodi sa svojom ženom.

Promo/ETM Produkcija
 

- Svuda kod Neleta vlada posvećenost i ozbiljnost, predanost i ogromna želja za stvaranjem, to je zapravo moranje da se uvek daje sve od sebe. Usvajao je sve veštine zanata. Sa njim je diskusija uvek bogata, time je pisac pronalazio sebe kroz sopstveni književni izraz - rekao je Žurić i dodao da je Nele čovek koji živi za izazov. 

Pauza od pisanja

Na kraju večeri, Karajlić je konstatovao da će se u pisanju možda okrenuti nekim drugim temama u književnosti, ne više oko adrese Solunska 28, koja mu je originalno bila u formi scenarija za televizijsku seriju, sa rediteljem Miloradom Milinkovićem. Za sada, kako je rekao, napraviće pauzu od pisanja i posvetiti se muzici i koncertima, tako da je sa svojim bendom "Osiromašeni uranijum" održao mini svirku. Na repertoaru su se našle pesme sarajevskog rok benda "Zabranjeno pušenje" kao uspomena na taj koncert pre 40 godina u SKC-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike