Finale Neletove priče iz Solunske 28: Tajna poslednje rečenice u novom romanu (FOTO)

15.10.2023

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Sada je pred nama moćan umetnički pogled u alternativnu nedavnu prošlost u kojoj je krvavi raspad Jugoslavije izbegnut

Finale Neletove priče iz Solunske 28: Tajna poslednje rečenice u novom romanu (FOTO)
Nele Karajlić - Copyright Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Dugoočekivana završnica trilogije „Solunska 28“, romana Dr Neleta Karajlića, od 16. oktobra je pred čitaocima. Treći deo trilogije „O seksu, drogi i rokenrolu“ donosi nam priču Milana Jankovića, rođenog na adresi iz naslova knjige, o tome kako je krvavi raspad Jugoslavije izbegnut zahvaljujući poverenju svih njenih naroda i narodnosti u rokenrol.

Promo/Laguna
 

Prema rečima urednika Vuleta Žurića, „ovom knjigom je stavljena tačka na priču o sudbini jedne dorćolske adrese i nekoliko generacija koje su tu živele, ali je otvoreno novo poglavlje u stvaralačkoj biografiji čoveka koji već četiri decenije peva, komponuje, glumi, režira i piše li piše.

Završni deo ’Solunske 28’ možemo čitati i kao neku vrstu obrnutog proročanstva satiričara-proroka koji je video šta će nam se dešavati mnogo pre nego što nam se mnogo toga zaista i desilo. Sada je pred nama moćan umetnički pogled u alternativnu nedavnu prošlost u kojoj je krvavi raspad Jugoslavije izbegnut. I nemojte da mislite da je u pitanju puka izmišljotina, jer nakon što pročitate poslednju rečenicu završnog dela ’Solunske 28’, shvatićete koliko vam je žao što svet iz mašte Dr Karajlića nije postao stvarnost. Mada, nikad se ne zna.“ 

Promo/ETM Produkcija
 

Jugoslavija i rokenrol su mrtvi

- Za prva dva dela "Solunske" morao sam da se konsultujem sa istorijom. Moja ideja je bila da svoju izmišljenu priču stavim u realan istorijski okvir koji bi mojoj priči dao na uverljivosti. Tako sam nailazio na razne iznenađujuće podatke o Beogradu koje ni sâm nisam znao. Za ovaj, treći deo, nije bilo potrebno da koristim knjige iz istorije. Ja sam bio deo tog perioda, tako da sam na neki način bio i svedok saradnik. Jugoslavija je mrtva, a mrtav je, manje-više, i rokenrol. Zanimljivo mi je bilo da pišem delo u kome će oba ta fenomena, koja su najviše uticala na moj životni kredo, preživeti. I Jugoslavija i rokenrol u sebi su imali Erosa. Bili su potentni i uzbudljivi. Zato su bili privlačni, i zato ih se sećamo sa radošću. Ono što ih je nasledilo, i u politici i u kulturi, pripada Tanatosu - ističe Karajlić. 

Promo/ETM Produkcija
 

Knjiga se od ponedeljka, 16. oktobra, može naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike