Nele Karajlić za 24sedam: Kafana je za Srbe glavna institucija parlamentarne demokratije

05.02.2023

20:00

0

Danas, nakon jednog infarkta, više je nego aktivan kao pisac, glumac, režiser, pevač...

Nele Karajlić za 24sedam: Kafana je za Srbe glavna institucija parlamentarne demokratije
Copyright Promo/ETM Produkcija

"Top lista nadrealista", "Zabranjeno pušenje", "Fajront u Sarajevu", "Složna braća", samo su neke od prvih asocijacija na Nenada Jankovića alijas Dr Neleta Karajlića, koji odavno narodskim jezikom, kroz pesmu, knjigu ili seriju, govori ono što mnogi pokušavaju da sakriju iza velikih, ispraznih reči.

Stefan Tomasevic/ATAImages
 

Danas, nakon jednog infarkta, više je nego aktivan kao pisac, glumac, režiser, pevač...

I baš sve mu polazi za rukom. I kada pokuša da sa našim violinistom Stefanom Milenkovićem "prepakuje" pesme "Zabranjenog pušenja" u nove aranžmane, i kada napravi rimejk kultne serije iz devedesetih "Složna braća".

Sa Dr Neletom Karajlićem, savršenim poznavaocem života i mentaliteta na ovim prostorima, razgovarali smo o "Nadrealistima", o tome šta sebi najviše zamera, da li je danas ceo svet postao Bosna, ali i u koju pesmu "Zabranjenog pušenja"  bi mogla da stane cela njegova životna filozofija.

Svet je nadrealniji od samih "Nadrealista"

Promo/ETM Produkcija
 

Da li bi danas mogla da se snimi neka nova "Top lista nadrealista" i kako bi ona izgledala?

Bojim se da je svet danas nadrealniji od samih "Nadrealista". Ne bismo mogli da ga stignemo u nadrealnosti. "Nadrealisti" su bili korak ispred svoga vremena, a danas vreme toliko brzo teče da ga je teško pratiti, a kamoli ići ispred njega.

"Nadrealisti" su obeležili jedno vreme, a i vas lično. Mnogo toga se obistinilo iz "Top liste". U životu se nekako uvek ispostavi kao tačno da niko ne može postati prorok u svom selu. Šta je ono što su vam Sarajlije u kasnijim godinama najviše zamerale, i da li ima nešto što sebi zamerate?

To šta oni zameraju meni morate da pitate njih. Pitanje je da li su to uopšte Sarajlije. Mnogo je više Sarajlija koje znam van Sarajeva nego u njemu. Ja sam sebi zameram mnogo toga. Najviše to što se nisam rodio u Los Anđelesu. Možda bih se u tom slučaju zvao Brus Springstin.

Ceo svet je danas Bosna

Promo/ETM Produkcija
 

U rimejku “Složne braće” čuje se replika "Ceo svet je danas Bosna". Koliko se svet promenio od prve sezone "Složne braće" iz 1995. do danas, a koliko smo se svi mi promenili?

Čini mi se da se ništa nije promenilo. Da je neko zaspao u januaru 1995. a probudio se u januaru 2023. mislio bi da je spavao samo jednu noć. Jedino što je napredovalo jeste tehnologija, ali sve ostalo, odnosi snaga, mentalitet, politika... sve je ostalo isto.

Šta je presudilo da se upustite u snimanje nastavka "Složne braće"?

Hrabrost svih mojih saradnika. Od Nenada Okanovića i ETM produkcije, preko mog sina koscenariste Srđana, pa sve do sjajnih glumaca koji su bespogovorno ušli u ovu neverovatnu avanturu.

Promo/Goran Nikolić
 

Jeste li odmah znali kako će izgledati prva postava glumaca? Da li ste mogli naslutiti da će Nataši Ninković tako dobro “leći” uloga Hrvatice?

Nataša je jedna od naših najboljih glumica, ako ne i najbolja. Osim toga, poreklo joj je iz Hercegovine. To je jednostavno bio bingo. Isto tako mi je Marko Gvero bio prvi pik za ulogu Kemice. On je takav komičar da je grehota što nije živeo u doba Čkalje i Mije Aleksića, bio bi barabar s njima.

Najduže smo tražili Đanija, i na kraju smo ga pronašli u Staroj Pazovi. Igra ga sjajni Milan Kovačević, besprekoran glumac. Moja raja iz Sarajeva nije mogla verovati da je on Vojvođanin. Toliko je dobro odigrao Sarajliju. I ostali glumci su sjajni, od Andrije Kuzmanovića, preko Ljube Savanovića i nenadmašnog Raleta Milenkovića, do male raje, Maje Čampar i Amara Ćorovića. I gosti su sjajno odradili svoje zadatke. Mislim da je kasting apsolutno pogođen.

Humor je sam po sebi neka vrsta metafizike

Promo/ETM Produkcija
 

Kako ste uspeli da vešto iznijansirate različite mentalitete svih onih koji žive na ovim prostorima a da ne upadnete u zamku ostrašćenosti? Deluje da mnogo volite svoje likove, ali im ne “opraštate” nijednu manu.

Ne mogu da budem ostrašćen jer su svi ti mentaliteti delovi mog mentalnog sklopa. Toliko sam godina proveo sa tim ljudima u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, da ih jednostavno osećam svojim. Svi su mi bliski. Otuda mi je lako da se s njima igram.

Kako postižete ideal kojem težite još od "Nadreailsta"? Spajanje metafizike i humora, pomeranje granice razuma, a da sve to na kraju i dalje bude stvarno smešno?  

Humor je sam po sebi neka vrsta metafizike. Mi ne znamo zašto nam je nešto smešno ili zašto nije. To su neki posebni procesi u ljudskom duhu koje ostali oblici života na planeti nemaju. Humor je ono što čoveka leči i sam po sebi bi morao da bude uvršten u školske institucije koje se bave medicinom.

U kafani, svi imaju jednaka prava

Promo/ETM Produkcija
 

Pesma Tome Zdravkovića kaže “Kafana je moja sudbina”, a da li se u kafanama odlučuje o ljudskim sudbinama, kako onim pojedinačnim, tako i jednog naroda?

Kafana je za Srbe, a bogami i šire, glavna institucija parlamentarne demokratije. To je mesto u kome svako kaže ono što misli, a ne bude kažnjen. Kafana je prostor u kome se čovek oseća pozvanim da diskutuje i da bude uvažen bez obzira na titulu ili mesto u društvu koje ima. Za stolom mogu da sede profesori, inženjeri, pevači, vodoinstalateri, auto-mehaničari, beskućnici... U kafani, svi imaju jednaka prava.

Šta vama lično znači kafana?

Mesto na kome mogu da prezentujem ideje i da mi se idejama vraća.

Promo/ETM Produkcija
 

Il' si bos, il' si hadžija

Napisali ste “FBI - Dosije Tesla “, a Tesla se pojavljuje i u "Složnoj braći". Našim naučnikom i njegovim životom mnogi su se bavili, a šta je to što vas lično fascinira kod Nikole Tesle?

Anticipacija budućnosti. Ono što je on video 1892. mi ne vidimo ni 2023. Način na koji je prilazio nauci uvažavajući prirodu, a ne iskorišćavajući je. Upornost i vera koju je imao u sebi i nepokolebljivost kada je nauka u pitanju.

U kojoj ulozi se najbolje snalazite. Kao pisac, scenarista, glumac, reditelj, pevač...?

Najmirniji sam kad pišem. Tad sam sam sa papirom ispred sebe. Nema nikoga, samo moji junaci i ja.

Promo/ETM Produkcija
 

Kada bi vaš život i životna filozofija trebalo da stanu u jednu pesmu "Zabranjenog pušenja", koja bi to pesma bila?

"Il' si bos, il' si hadžija".

Šta od Neleta Karajlića možemo da očekujemo u narednom periodu?

Moram da završim treći deo "Solunske", u pripremi su i koncerti koje sam dužan publici i, naravno, nastavak saradnje sa Stefanom Milenkovićem koji me najviše raduje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike