Milorad Milinković za 24sedam o svom novom filmu: Priča o čuvenom srpskom vladaru koji je napisao veliki kafanski hit

18.07.2023

21:00

0

Glavnu ulogu igra Dragan Mićanović

Milorad Milinković za 24sedam o svom novom filmu: Priča o čuvenom srpskom vladaru koji je napisao veliki kafanski hit
Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Milorad Milinković, scenarista i reditelj, široj publici prepoznatljiv je po komedijama „Mrtav ladan“, „Čitulja za Eskobara“, „Crni Gruja“.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Trenutno je član žirija Palićkog filmskog festivala, a mi smo iskoristili ovu priliku da porazgovaramo sa njim o tome šta je to što film čini dobrim i kako je uspeo da pređe put od komedije do istorijskog trilera - filma „Što se bore misli moje“, čija premijera se očekuje, na jesen.

Presudila je sedma boca vina

Uglavnom ste vi ti koji ocenjuju, kako su uspeli da vas nagovore da budete član žirija?

Bio sam par puta član žirija i to nekih manjih festivala. Ovo mi je prvi veliki. Malo je čudno, jer nisam navikao da ocenjujem tuđi rad. Bolje da ne znate kako su me nagovorili.

Pa koliko je trajalo to ubeđivanje?

Jedno pet, šest boca vina (smeh).

ATA Images/Marija Mlađen
 

A šta je presudilo da pristanete?

Sedma boca (smeh).

Dobar film mora da te pomeri

Sami ste imali „više uloga“ u domaćoj kinematografiji, od pisanja scenarija do režiranja. Šta je za vas dobar film?

- Nema definicije. Dobar film je onaj koji ostavi utisak na tebe, kakav god, da te dodirne na bilo koji način. Pre svega emotivno. Dobar film mora da te pomeri, da nešto napravi u tebi. To ima ili nema u filmu.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Publika vas je zavolela najviše zbog komedija. Za koju možemo da kažemo da je prava dobra komedija?

Publika generalno najviše voli komediju. A dobra komedija je uvek smešna. A to je opet nešto što ne možete da definišete. Svako ima svoj smisao za humor. Uvek polazim od sebe, ako je meni smešno, valjda će biti i drugima. Ispostavilo se da uspevam da se moj humor poklapa sa publikom.

Nije smešno kada nekog šutnete u dupe

A šta je vama smešno?

Hiljadu stvari, ali svakako mi nije preterano smešno kad se neko oklizne o koru banane i padne ili kad ga neko drugi šutne u dupe. Mada sve može da se odigra da bude smešno. Zavisi od glumca. U suštini volim da radim komedije, mada sam se sada "bacio" na jednu drugu stranu. Ovo što sada radim nema veze sa komedijom. Videćete, biće u septembru premijera filma, a od nove godine i mini-serija koja je istorijski triler.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Kako ste uspeli tako lako da se prebacite sa komedje na istorijski triler?

Što bi neko morao da radi samo jednu stvar? Dobra priča je dobra priča. Bilo u kom žanru, bez obzira da li je reč o melodrami, komediji, trileru...

Ovaj istorijski triler se bavi dinastijom Obrenović, zašto baš njima?

Ta ideja je stara deset godina. Konačno smo uspeli da počnemo snimanje pre dve godine. Premijera je u drugoj polovini septembra, a 16. septembra je tačno 200 godina od rođenja kneza Mihaila. Jedan veoma ozbiljan jubilej za koji nisam primetio da se neko osvrnuo na njega.

Fascinantnost lika Mihaila Obrenovića

Šta je toliko fascinatno u ličnosti kneza Mihaila, pa se bavite njegovim životom u filmu?

On je bio jedan fascinantan vladar, mogu slobodno da kažem, ozbiljan evropski vladar. Mi imamo taj problem prvo što su dinastičke borbe dovele do toga da je jedna dinastija pljuvala drugu, a onda su komunisti pljuvali obe dinastije. Pa je jedna dobila naziv i "svinjarska". Ali suština je da je knez Mihailo govorio pet, šest jezika, svirao klavir, pisao pesme. Inače, film se zove „Što se bore misli moje“.

24sedam
 

To je pesma koju je upravo napisao knez Mihailo, a koja je već tada bila hit, pevala se po kafanama, i do danas je ostala veliki hit.

To je bio jedan čovek koji je napravio pozorište. Svašta je uradio dobrog. I što se tiče kulture i što se tiče države. Ono što je zanimljivo za ovaj film je da je ubijen u atentatu u Košutnjaku tokom šetnje. Fascinantna je priča o atentatima, što se izvršioci znaju, oni su uhvaćeni jako brzo.

Ne znaju se nalogodavci niti će se ikada znati. I to je fantastična priča kao i njegov privatni život. On se tada razvodio od Julije Hunjadi. Doduše, nije stigao da se razvede jer su ga ubili ali je planirao da se oženi devetnestogodišnjom Katarinom Konstatinović. Mihailo je bio pravi romantičarski vladar, lep i zgodan čovek.

Dragan Mićanović kao Mihailo Obrenović

A ko igra Mihaila Obrenovića?

Dragan Mićanović. Mićko je fascinantan. Odigrao je maestralno kao i cela glumačka ekipa. On je bio prvi izbor i oko njega nije bilo nikakve dileme. Fascinantna fizička sličnost i plus što je jedan od naših najboljih glumaca.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

I na kraju, šta ste želeli da ispričate ovim filmom?

E pa morate da pogledate i saznaćete ( smeh). Ja nisam ni advokat, ni sudija. Meni ne trebaju dokazi da uprem prstom u nekog ali to me ne sprečava da kažem ono što mislim. Film će sigurno izazvati puno polemika. U samom filmu ima svega, i sve podseća pomalo na Šekspirovski zaplet. Zaista je fascinantna naša istorija.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike