Da li će Netfliks morati da plati dve milijarde dolara zbog crne Kleopatre? Sigurno nije bila bela kao Elizabet Tejlor!

05.06.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ne smiruje se skandal koji je izazvala serija o slavnoj egipatskoj kraljici

Da li će Netfliks morati da plati dve milijarde dolara zbog crne Kleopatre? Sigurno nije bila bela kao Elizabet Tejlor!
Adel Džejms kao Kleopatra - Copyright Profimedia

Netfliksova dokumentarna mini-serija „Kraljica Kleopatra“, koju je producirala i u kojoj je naratorka Džejda Pinket-Smit, supruga Vila Smita, postala je jedna od najgore ocenjenih serija u istoriji televizije. Na portalu Rotten Tomatoes gledaoci su je ocenili sa samo 2%, dok su joj kritičari dali ocenu 10%.

Profimedia
 

Kada je objavljen prvi trejler Jutjub komentari su morali da budu isključeni jer su ljudi brutalno reagovali zbog toga što čuvenu egipatsku vladarku igra crnkinja Adel Džejms. Netfliks je naišao na optužbe da "prepravlja istoriju".

Zločin i brisanje identiteta

Mnogi Egipćani su izrazili nezadovoljstvo izborom glavne glumice, a advokat Mahmud al-Semari, koji je seriju nazvao zločinom, podneo je tužbu protiv Netfliksa kako bi se taj striming servis ukinuo u Egiptu, piše Egypt Independent. Al-Semari tvrdi da serija promoviše afrocentrizam koji briše egipatski identitet.

Printscreen / Netflix
 

Poznati egiptolog Zahi Havas, jedan od istraživača koji su kritikovali Netfliks, snimio je dokumentarac o Kleopatri, u kojem uz pomoć ostalih arheologa, pokušava da ispriča pravu priču o poslednjoj egipatskoj vladarki.

Zabeleženo je da Kleopatra ima makedonsko-grčko poreklo. Uobičajeni istorijski zapisi pokazuju da je njena porodica dinastija Ptolomeja.

Finansijska nadoknada od 2 milijarde dolara

Egypt Independent navodi da tim "koji se sastoji od nekoliko advokata i arheologa" sada traži finansijsku nadoknadu jer je ovaj projekat „iskrivio“ Kleopatrin egipatski identitet. Oni su poslali pismo Unesku u kojem se navodi da veruju da im Netfliks zbog toga duguje više od 2 milijarde dolara.

Profimedia
 

Uprkos negativnim reakcijama i tužbama, rediteljka Tina Garavi je istakla:

- Da li je Kleopatra bil crna? Ne znamo sa sigurnošću, ali možemo biti sigurni da nije bila bela kao Elizabet Tejlor. Moramo da razgovaramo o našem kolorizmu i internacionalizovanoj beloj prevlasti koja nas je učinila holivudski indoktriniranim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike