Netfliksova serija o Kleopatri proglašena jednom od najgorih u istoriji: Jeftina verzija „Igre prestola“ (FOTO/VIDEO)

18.05.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Projekat je izazvao brojne kontroverze jer je slavna egipatska kraljica prikazana kao crnkinja

Netfliksova serija o Kleopatri proglašena jednom od najgorih u istoriji: Jeftina verzija „Igre prestola“ (FOTO/VIDEO)
Serija "Kraljica Kleopatra" - Copyright Profimedia

Netfliksova najnovija dokumentarna mini-serija „Kraljica Kleopatra“, koju producira i u kojoj je naratorka Džejda Pinket-Smit, supruga Vila Smita, postala je jedna od najgore ocenjenih serija u istoriji televizije.

Na portalu Rotten Tomatoes gledaoci su je ocenili sa samo 2%, dok su joj kritičari dali ocenu 10%.

Profimedia
 

Serija se našla u središtu mnogih kontroverzi jer je slavna egipatska kraljica prikazana kao crnkinja, iako istraživanja pokazuju da je Kleopatra bila grčko-makedonskog porekla, iz dinastije Ptolomeja, koji su bili poznati po incestu.

Serija kao zločin i tužba protiv Netfliksa

Mnogi Egipćani su izrazili nezadovoljstvo izborom glavne glumice Adel Džejms, a advokat Mahmoud al-Semary, koji je seriju nazvao zločinom, podneo je tužbu protiv Netfliksa kako bi se taj striming servis ukinuo u Egiptu, piše Egypt Independent, prenosi index.hr. Al-Semary tvrdi da serija promoviše afrocentrizam koji briše egipatski identitet. 

Printscreen / Netflix
 

Poznati egiptolog Zahi Havas, jedan od istraživača koji su kritikovali Netfliks, snimio je dokumentarac o Kleopatri, u kojem uz pomoć ostalih arheologa, pokušava da ispriča pravu priču o poslednjoj egipatskoj vladarki.

Surovi komentari

Filmski i televizijski kritičari takođe nisu bili impresionirani serijom.

- Ovo je jeftina verzija „Igre prestola“, isprepletena akademicima za koje nikada niste čuli - rekla je Kamila Long za Times UK.

- Previše je sladunjava za ozbiljne ljubitelje istorije, a nedovoljno sladunjava za ljubitelje skandaloznih kostimiranih drama - istakla je Anita Singh iz Telegraph UK.

Printscreen / Netflix
 

Gledaoci su bili još oštriji u kritikama:

„Nemam ništa protiv kreativne slobode u filmovima i serijama, ali predstavljati ovo kao objektivni dokumentarac je arogantno i bezobrazno. Ovaj ’dokumentarac’ ne možete shvatiti ozbiljno s obzirom na količinu netačnih informacija", jedan je od komentara na Rotten Tomatoes-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike