Vlada Egipta ljuta na Netfliks zbog crne Kleopatre: Falsifikovanje istorije ili rasizam?

29.04.2023

11:05

0

I više od dve hiljade godina nakon njene smrti, ne prestaje da izaziva kontroverze

Vlada Egipta ljuta na Netfliks zbog crne Kleopatre: Falsifikovanje istorije ili rasizam?
Scena iz serije "Kleopatra" - Copyright Profimedia

Ona je bila poslednji egipatski faraon, koja je sebi obezbedila besmrtnost, okončavši svoj život, smrtonosnim ujedom kobre.

I više od dve hiljade godina nakon njene smrti, egipatska kraljica Kleopatra ne prestaje da izaziva kontroverze.

Printscreen / Netflix
 

Ovog puta u centru skandala je Netfliks i serija o ovoj istorijskoj ličnosti, a sporna je njena boja kože. Naime, Netfliks je odlučio da za glavnu ulogu izabere tamnoputu glumicu, Adel Džejms.

Odbrana istorije kraljice Kleopatre

Nakon negodovanja javnosti sada se oglasila i vlada Egipta, tačnije Ministarstvo antikviteta Egipta.

- Bareljefi i skulpture kraljice Kleopatre najbolji su dokaz - navodi se u saopštenju Ministarstva, koje potpisuje Mustafa Vaziri.

On je poručio da se prikazivanje slavne kraljice kao crnkinje može shvatiti kao "falsifikovanje egipatske istorije".

Printscreen / Netflix
 

On je istakao da nema ničeg rasističkog u ovom stavu, već je suština rasprave "odbrana istorije kraljice Kleopatre, važnog dela istorije Egipta".

Prve teorije o crnoj Kleopatri još u 19. veku

Podsetimo, nakon što je objavljen trejler za novu Netliksovu dokumentarnu seriju "Kraljica Kleopatra", koja će se emitovati  10. maja na ovoj popularnoj striming mreži, na YouTubeu je za samo četiri dana trejler sakupio 222 hiljade dislajkova, a lajkovalo ga je dvadesetak hiljada ljudi.

Magazin Tajm je naveo da se naučnici uglavnom slažu da je Kleopatra bila ili Grkinja ili delimično Egipćanka, a teorije da je bila crna pojavile su se još u 19. veku.

Printscreen / Netflix
 

U dokumentarcu Bi-Bi-Sija iz 2009. godine "Kleopatra: Portret ubice" tvrdi se da posmrtni ostaci njene sestre Arsinoje pokazuju da joj je majka bila Afrikanka.

Multikulturalna priroda starog Egipta

Tudum, zvanični prateći sajt Netfliksa, citirao je producenta ove serije:

- Fokus serije nije na etničkoj pripadnosti Kleopatre ali smo ipak namerno odlučili da je prikažemo mešovite nacionalnosti kako bismo odražavali moguće teorije o Kleopatrinom mogućem egipatskom poreklu i multikulturalnoj prirodi staorg Egipta - prenosi Gardijan.

Printscreen / Netflix
 

Takođe, Futo Kenedi, vanredni profesor Antike, na Univerzitetu Denison, smatra da je rasprava o "boji kože" Kleopatre u seriji besmislena.

- Pitati se da li je neko u antičkim vremenima bio "crn" ili "beo" je potpuno besmisleno i govori više o savremenoj politici danas nego o stvarnom pokušaju da se razumeju antička vremena - zaključuje ovaj profesor. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike