Skandal zbog crne Kleopatre se ne smiruje: Tužba za Netfliks, glumica oštro odgovorila kritičarima (FOTO/VIDEO)

21.04.2023

08:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Egipatski advokat je naglasio da trejler za ovo ostvarenje predstavlja uvredu za istoriju Egipta i promoviše kontroverzni "afrocentrizam"

Skandal zbog crne Kleopatre se ne smiruje: Tužba za Netfliks, glumica oštro odgovorila kritičarima (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen / Netflix

Britanska glumica Adel Džejms odbacila je optužbe na račun Netfliksa za "falsifikovanje činjenica", zbog najnovijeg dokumentarca o Kleopatri u kojem je egipatska kraljica prikazana kao crnkinja. Ona je egipatskim kritičarima, koji tvrde da legendarna kraljica nije afričkog porekla, poručila "da ne moraju da gledaju".

Nemoj da gledaš seriju

„Ako ti se ne sviđa kasting, nemoj da gledaš seriju“, napisala je Džejms na Tviteru i dodala da se nada da će uloga Kleopatre koja joj je poverena uticati na mlade širom sveta koji liče na nju. Takođe, kako je istakla, mladi gledaoci će moći da vide najveću kraljicu svih vremena koju tumači crna žena, na jednom od najvećih striming servisa na svetu.

 

 

„Jedva čekam da upoznate našu verziju Kleopatrinog neverovatnog života i dubokog globalnog uticaja“, napisala je Džejms na Instagramu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele James (@adele_jjames)

 

Netfliks širi lažne informacije

Zahi Havas, arheolog i bivši egipatski ministar za antikvitete, optužio je Netfliks i izvršnu producentkinju serije Džejdu Pinket Smit za „falsifikovanje činjenica“.

- Netfliks pokušava da izazove zabunu da bi širio lažne informacije da je poreklo egipatske civilizacije crno. Ovo je potpuni falsifikat. Kleopatra je bila Grkinja - ističe Havas.

Printscreen / Netflix
 

Uvreda za istoriju Egipta

Mahmoud el-Semari, egipatski advokat, podneo je ove nedelje tužbu protiv Netfliksa zahtevajući od javnog tužioca da se ova striming platforma zabrani u Egiptu, zato što, kako je naveo, većina njihovih programa "nije u skladu sa islamskim i egipatskim društvenim vrednostima i principima". On je naglasio da nedavno objavljeni trejler za "Kraljicu Kleopatru" predstavlja uvredu za istoriju Egipta i promoviše kontroverzni "afrocentrizam".

Printscreen / Netflix
 

Filmska industrija je dugo prikazivala Kleopatru kao belu, a igrale su je Hildegard Nil, Klodet Kolber, Elizabet Tejlor i Vivijen Li.

Ne čujemo često priče o crnačkim vladarkama

Naučnici se uglavnom slažu da je Kleopatra bila makedonsko-grčkog porekla po ocu Ptolomeju VII, sa nešto persijske krvi. Ipak, nacionalnost Kleopatrine majke nije jasno potvrđena, što je podstaklo ideje da je egipatska vladarka bila mešovitog porekla.

- Ne čujemo često priče o crnačkim vladarkama. Za mene, moju ćerku i našu zajednicu bilo je važno da naučimo ove priče, jer ih ima mnogo. Tužno je što nemamo pristup ovim istorijskim ličnostima koje su bile tako moćne i predstavljale okosnicu afričkih zemalja - izjavila je u februaru producentkinja Džejda Pinket Smit u intervjuu za Netfliks.

Profimedia
 

Premijera 10. maja

Seli-En Ešton, iz odeljenja za antikvitete u Muzeju Ficvilijam u Kembridžu, koja je intervjuisana u dokumentarcu, rekla je da je s obzirom na to da je Kleopatra sebe predstavljala kao Egipćanku, čudno insistirati na tome da bude prikazana u potpunosti kao Evropljanka.

- Kleopatra je vladala Egiptom mnogo pre arapskog naseljavanja u severnoj Africi. Da su žene iz njene porodice po majčinoj strani bile autohtone žene, one bi bile Afrikanke, što bi trebalo da se odrazi na savremenim predstavama Kleopatre - navela je ona.

Printscreen / Netflix
 

Dokumentarac je deo serije pod nazivom "Afričke kraljice" i biće premijerno prikazan na Netfliksu 10. maja. Trejler koji je izazvao skandal je objavljen prošle nedelje.

Majka Afrikanka?

Magazin Tajm podseća da se naučnici uglavnom slažu da je Kleopatra bila ili Grkinja ili delimično Egipćanka, a teorije da je bila crna pojavile su se još u 19. veku. U dokumentarcu Bi-Bi-Sija iz 2009. godine "Kleopatra: Portret ubice" tvrdi se da posmrtni ostaci njene sestre Arsinoje pokazuju da joj je majka bila Afrikanka.

Printscreen / Netflix
 

Međutim, profesorka klasičnih nauka Meri Bird smatra da je identitet na osnovu kostiju koje su više puta prenošene veoma nepouzdan, dodajući da nije poznato ni da li su Arsinoja i Kleopatra imale istu majku. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike