Skandal zbog crne Kleopatre: Netfliks širi lažne informacije! (FOTO/VIDEO)

17.04.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Prikazivanje počinje 10. maja, a serija će imati četiri epizode

Skandal zbog crne Kleopatre: Netfliks širi lažne informacije! (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen / Netflix

Nova Netfliksova dokumentarna serija "Kraljica Kleopatra" našla se na udaru kritika zato što je u njoj čuvena vladarka drevnog Egipta predstavljena kao crnkinja. Projekat je producirala Džejda Pinket Smit, supruga Vila Smita, koja je i narator, a prikazivanje počinje 10. maja. Serija će imati četiri epizode.

Trejler je za samo četiri dana skupio 222 hiljade dislajkova, a skoro deset puta manje ljudi ga je lajkovalo. Slična stvar se dogodila i sa Diznijevom „Malom sirenom“ oko koje se ne smiruju strasti zbog izbora glavne glumice.

Printscreen / Netflix
 

Nije važno šta su vam rekli u školi

U trejleru možemo da vidimo ženu koja kaže: "Nije važno šta su vam rekli u školi, Kleopatra je bila crnkinja", zbog čega su korisnici društvenih mreža  ogorčeni na Netfliks i Džejdu Pinket Smit, posebno što se radi o dokumentarnom serijalu.

Zbog crne Kleopatre besni su i Grci i Egipćani, ali i brojni istoričari.

Netfliks opet istorijski beli lik prikazuje kao crnca. Svi znamo da je bila belkinja makedonsko-grčkog porekla, kao i svi vladari iz dinastije Ptolomej", neki su od komentara na Tviteru.

 

 

"Kleopatra nije bila crnkinja, bila je grčka kraljica Egipta. Što je najgore, izvršni direktor Netfliksa je Grk Ted Sarandos. On dozvoljava falsifikovanje grčke istorije“, piše grčki novinar Pol Antonopoulos.

 

 

Ne čujemo često priče o crnačkim vladarkama

- Ovaj projekt je prošao kroz brojne promene. Ne čujemo često priče o crnačkim vladarkama. Za mene, moju ćerku i našu zajednicu bilo je važno da naučimo ove priče, jer ih ima mnogo. Tužno je što nemamo pristup ovim istorijskim ličnostima koje su bile kamen temeljac afričkih zemalja - izjavila je Džejda Pinket Smit u intervjuu za Netfliks, prenosi index.hr.

Kleopatru u seriji igra glumica Adel Džejms. Pošto nam nije u potpunosti poznato poreklo majke ili bake čuvene kraljice, Netfliks je odlučio da ulogu tumači tamnoputa glumica i da pokaže onu stranu istorije koju inače ne vidimo.

 

 

Falsifikovanje činjenica

Brojni istoričari su se oglasili tim povodom i ukazali na to da je Kleopatra imala svetliji ten, kao i ostatak Egipćana tog vremena, a bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas autore serije osudio je zbog "falsifikovanja činjenica".

- Ovo je potpuni falsifikat - izjavio je Havas za Egypt Independent, prenosi Tanjug.

Printscreen / Netflix
 

On je dodao da se poslednjih godina pojavio trend, koji predvode Afroamerikanci koji tvrde da je egipatska civilizacija crnačkog porekla. Čuveni arheolog je naglasio da su takve tvrdnje potpuno netačne.

- Crna civilizacija nema nikakve veze sa egipatskom civilizacijom - naglasio je Havas, ističući da crnačka civilizacija nije vladala Egiptom osim u 25. dinastiji tokom ere Kuša, odnosno na kraju staroegipatske civilizacije.

Lažne informacije

Havas je istakao da egipatski hramovi sadrže crteže egipatskih kraljeva koji se bore protiv neprijatelja koji su prikazani, kako je naveo, kao afrički, nubijski, libijski ili azijski. Svi oni se, dodao je, veoma se razlikuju po etničkoj pripadnosti od egipatskih kraljeva.

- Netfliks pokušava da izazove zabunu da bi širio lažne informacije da je poreklo egipatske civilizacije crnačko - zaključio je Havas i pozvao da se zauzme stav protiv ove striming platforme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike