Nebojša Dugalić i Nataša Ninković u krvavom piru do istrebljenja: Premijera „Magbeta“ pred praznim gledalištem (FOTO)

23.11.2022

08:45

0

Prva repriza zakazana je za 11. decembar, a potom slede izvođenja 12. i 30. decembra

Nebojša Dugalić i Nataša Ninković u krvavom piru do istrebljenja: Premijera „Magbeta“ pred praznim gledalištem (FOTO)
Predstava "Magbet" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Čuvena tragedija "Magbet" Vilijama Šekspira, u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na Dan nacionalnog teatra, koji je svečano proslavio 154. rođendan.

Glavne uloge tumače prvaci Drame Narodnog pozorišta Nebojša Dugalić, kao krvoločni vladar Magbet, i Nataša Ninković kao zlokobna Ledi Magbet.

Tanjug/Rade Prelić
 

Prazno gledalište Velike scene

Predstava se izvodi na velikoj sceni, ali je i publika raspoređena da sedi na pozornici sa tri strane, u formi kutije, kako se igralo u Gloub teatru u vreme velikog Šekspira, najvećeg dramskog pisca svih vremena u istoriji pozorišta.

Sama atraktivnost predstave i leži u takvom rešenju reditelja i scenografske postavke, gde je gledalište Velike scene prazno, jer je publika smeštena oko glumaca na sedištima. Svi akteri ove surove, krvave drame igraju na visokoj platformi scene, na koju ponekad dolaze iz pravca publike i odlaze blizu posetilaca.

Krvavi pir do istrebljenja

Drama oslikava ogromnu ambiciju bračnog para Magbet da vlada kraljevstvom, i u početku je ženina želja više izražena i zaslepljena zbog velike moći koja ih čeka. Muž, da bi se svojoj ženi dokazao kao muškarac, ide iz zločina u zločin, bukvalno gazi preko leševa i ne posustaje, jer ne vidi drugi način da opstane na vlasti.

Tanjug/Rade Prelić
 

Njih dvoje u izvanrednom tumačenju Nebojše Dugalića i Nataše Ninković ne žele nikome da dozvole da ih makar malo ugrozi, i taj krvavi pir je uveliko uzeo maha, do krajnjeg istrebljenja, što donekle ima paralele sa još jednim Šekspirovim monstruoznim antijunakom - Ričardom III u istoimenoj drami.

Magbet želi da zna svoju sudbinu preko tri veštice proročice i tako saznaje, u trenutku kad su mu oči već zakrvavljene od tolikih zločina, više od svoje žene, da njemu "niko ništa ne može ko je od žene rođen". Samim tim, Magbet je siguran da je apsolutno neuništiv. Ali, šta ako možda postoji bar jedan čovek koji donekle odgovara toj proročkoj misli?

Tanjug/Rade Prelić
 

Iskonsko zlo

Ipak, reditelj Jagoš Marković se odlučio za suptilnija rešenja, tako da publici ne prikazuje surove likvidacije na sceni, već se one odigravaju van pozornice i o njima se samo pripoveda, osim samog raspleta.

Kada likovi odu na onaj svet, glumci to predstavljaju kroz ulazak u prostor ispod platforme i obavezno za sobom zatvore poklopac jakim treskom, kao zapečaćenu fatalnu sudbinu.

Tanjug/Rade Prelić
 

Reditelj smatra da je ovo komad koji govori o našem vlastoljublju, o pustoj volji za moć, o zlu i dobru u nama, ne van nas, kako je nedavno govorio i dodao da je "zato taj komad opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje, i same nas čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga".

Predstava tokom 100 minuta prikazuje jedno čisto, nepatvoreno, iskonsko zlo, baš kao i u mučnom Šekspirovom komadu "Ričard III" koji je na repertoaru Narodnog pozorišta već nekoliko godina.

Tanjug/Rade Prelić
 

Osim Nebojše Dugalića i Nataše Ninković, u ansamblu su i Aleksandar Srećković, Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović, Branislav Lečić, Vučić Perović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Jovan Jovanović, Ognjen Malušić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Dragan Sekulić, Miloš Živanović i Tomislav Radosavljević..

Prva repriza zakazana je za 11. decembar, a potom slede izvođenja 12. i 30. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike