Premijera „Urnebesne tragedije" u Narodnom pozorištu: Male i velike katastrofe u našim životima (FOTO)

13.05.2023

15:00

0

Priča o destrukciji u jednoj porodici

Premijera „Urnebesne tragedije" u Narodnom pozorištu: Male i velike katastrofe u našim životima (FOTO)
Scena iz predstave "Urnebesna tragedija" - Copyright Nebojša Babić

Predstava „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 15. maja (19,30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

Nebojša Babić
 

- To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Komad se, između ostalog, bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice... - kaže Dušan Kovačević.

Uvek nađemo izlaz i preživimo

Reditelj Jagoš Marković ističe da je Kovačević uspeo da „skroji” nešto što on, prema sopstvenom priznanju, nigde nije sreo - spojio je urnebesno i tragično.

- Veoma volim ovaj komad; gust je. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. Ono što fascinira, i kod njega i kod nas, to je što uvek nađemo izlaz i preživimo. Rezilijentnost nam je velika. To poštujem. U fokusu predstave je porodica. Jer, ona je svet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama - smatra Jagoš Marković.

Nebojša Babić
 

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, dramaturg je Molina Udovički Fotez, vizuelni identitet predstave kreirali su scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Živopisnu galeriju likova dočaraće Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan), Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Julka), Aleksandar Vučković (Kosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije), Ljubiša Savanović (Doktor) i Marija Nedeljkov (Milicionerka).

Promo
 

Narodno pozorište u Beogradu uradilo je „Urnebesnu tragediju“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjaluci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike