Užasna istinita priča o spaljivanju živih ljudi: Zlo, nasilje, ubistva i silovanja u predstavi „Naš razred“ (FOTO)

10.04.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je veoma tragična, brutalna, mučna i potresna drama koja publiku ne ostavlja ravnodušnom

Užasna istinita priča o spaljivanju živih ljudi: Zlo, nasilje, ubistva i silovanja u predstavi „Naš razred“ (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

PredstavaNaš razred”, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je sinoć na maloj sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Uloge 10 likova u ovoj drami tumači mlađa generacija glumaca - Nina Nešković, Suzana Lukić, Jelena Blagojević, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Dragan Sekulić, Dušan Matejić i Jovan Jovanović.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Muziku uživo na sceni, kao veoma zanimljivo rediteljsko rešenje, izvode Vladimir Gurbaj (klarinet), Nikola Dragović (violina) i Ivan Mirković (harmonika, klavir).

Poznati komad savremenog poljskog autora, čiji je značaj potvrđen kroz mnoge postavke na scenama širom Evrope i sveta, prevela je Biserka Rajčić, i drama se prvi put izvodi u Beogradu i Srbiji.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Zločin istrebljenja Jevreja

Drama “Naš razred“ prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije 20. i 21. veka. Inspirisana je užasavajućim stvarnim događajem - zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne 10. jula 1941. godine koji su počinili Poljaci.

U pitanju je veoma tragična, brutalna, mučna i potresna drama, koja publiku ne ostavlja ravnodušnom i rediteljka Mandić Rigonat uspeva da na suptilan način prikaže svo zlo, nasilje, ubistva, čak i silovanja na sceni.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Predstava otvara pitanje fašizma i strašnih zločina i univerzalnog traganja za istinom i pravdom. Priča je kreirana većim delom kao dramaturgija grupe, odnosno mase, gde su junaci na pozornici kao u nekoj komuni, dakle samim tim ovde nema glavnog junaka.

Monstruozne likvidacije

Svi su skoro kao jedno, ili se može reći da su svi glavni ili svi sporedni, funkcionišu jedinstveno, prisutni su sve vreme na sceni, makar i kao duhovi, kada su im likovi fizički monstruozno likvidirani.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Stravičan istinit događaj u selu Jedvabne, u istočnoj Poljskoj, kada su poljski katolici upali u domove komšija Jevreja sa kojima su odrastali, na silu ih zatvorili u ambar i spalili 1.600 nevinih duša, čini osnovu drame i predstave od skoro puna dva i po sata.

Patologija zla

U komadu se prepliću ljubav i smrt, uspomene i zaborav, silovanje i saosećanje, osveta koja dolazi kasno i dugo se čeka kao katarza, istražuje se patologija zla koja ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne da oduzimaju živote onima sa kojima su do juče živeli i bili iskreni prijatelji.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Drama „Naš razred“ godinama se nalazi na repertoaru najznačajnijih pozorišta sveta, napisana je 2008. godine, premijerno izvedena na engleskom jeziku u Kraljevskom pozorištu u Londonu, a u Poljskoj prvi put 2010. u varšavskom Pozorištu na Voli Tadeuš Lomnjicki. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

Delo je igrano i u teatrima Engleske, Amerike, Kanade, Japana, Brazila, Španije, Italije, Mađarske, Švedske, Češke, Izraela i Litvanije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike